Ватикан - Базиликата Свети Петър
Ватикан - Базиликата Свети Петър

Всички знаем, че Ватикан е най-малката държава в света и че поне веднъж в живота си трябва да се види. Има обаче интересни факти, които едва ли са ви известни и ще ви заинтригуват. А и ще обогатите общата си култура. Нека видим!

Съществуват подземни тунели под Ватикана

През 1527 г. тунелите помагат за спасяването на живота на папа Климент VII по време на атака срещу Рим. Император Карл V изпраща войски през Рим, за да убиват свещеници, монаси и монахини. Но швейцарската гвардия защитава папата и му дава достатъчно време да избяга, използвайки тунелите.

Музеите във Ватикана имат най-голямата колекция произведения на изкуството в света

Над четири милиона туристи годишно се разхождат във Ватикана и се запознават отблизо с творчеството на велики художници като Микеланджело, Леонардо да Винчи, Рафаело и много други.

Ватикана има собствен национален отбор по футбол

Ватиканът има собствен футболен отбор. Той изиграва първия си мач през 1985 г., и постига победа с 3:0 срещу представители на австрийски журналисти. Членовете на отбора са служители на Ватикана: полицаи, пощенски служители, държавни служители, членове на швейцарската гвардия.

Ватиканът притежава телескоп в щата Аризона, САЩ

Ватиканската обсерватория споделя пространство с други организации и групи и не притежава цялото оборудване на телескопа. Името на телескопа е Луцифер.

Ватиканът има граждани, но никой от тях не е роден там

Гражданите са получили статут на такива, защото работят във Ватикана. Технически погледнато никой не може да бъде роден във Ватикана.

Ватиканът е дом на най-късата железопътна мрежа в света

Ватиканът е известен с най-малката железопътна мрежа в света. Само с два 300-метрови коловоза и една гара, Citta del Vaticano, няма редовни пътнически влакове.

Най-голямото потребление на вино в света е във Ватикана

Ватиканът има най-високата консумация на вино на глава от населението от всякъде другаде. Средностатистическият жител консумира около 54,26 литра вино годишно. Смята се, че причината за това количество се дължи на големия брой причастия .

Бенито Мусолини е направил Ватикан суверена държава

Италианското правителство се бори с католическата църква в продължение на много години до подписването на латеранските пактове през 1929 г. По онова време папите отказват да напуснат Ватикана в продължение на 60 години. Те не признават властта на Кралство Италия. Политическата борба приключва, когато Бенито Мусолини подписва закон за съществуването на Ватикана като суверенна държава.

Без проверки на документите

Макар Ватикана да е отделна държава, няма нужда от проверка на паспортите при пресичане на държавната граница. Това е добра новина като се има предвид, че на ден около 20 000 човека посещават Ватикана и една проверка на паспортите би забавила придвижването.

Всички гвардейци във Ватикана са швейцарци

Създадена през 1506 г. от папа Юлий II, Папската швейцарска гвардия е отговорна за безопасността на папата. За да станат част от гвардейците, желаещите трябва да отговарят на няколко изисквания: кандидатът трябва да е католик, неженен, мъж, на възраст между 19 и 30 години, висок най-малко 1,80 м , гражданин на Швейцария и да има основно швейцарско военно обучение.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви