Байдън налага нова санкция
Байдън налага нова санкция

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви в петък, че САЩ ще въведат повече от 500 нови санкции, насочени срещу Русия. Съединените щати се стремят да увеличат натиска върху Москва в навечерието на края на втората годишнина на военната инвазия в Украйна. Информацията е на Ройтерс. Част от тях са насочени срещу лица, свързани със затварянето на Навални, който почина преди седмица.

САЩ също така ще наложат нови експортни ограничения на близо 100 субекта за предоставяне на подкрепа на Русия. Те ще предприемат действия за допълнително намаляване на енергийните приходи на Русия, каза Байдън в изявление.

Мерките имат за цел да държат Русия отговорна за войната и смъртта на опозиционния лидер Алексей Навални, каза Байдън. „Тези санкции ще гарантират, че Путин ще плати още по-висока цена за своята агресия в чужбина и репресиите у дома“, заяви американският президент.

Той отбеляза, че новите мерки ще бъдат насочени към лица, свързани с лишаването от свобода на Навални, както и към финансовия сектор на Русия, отбранителната промишлена база, мрежите за доставки и към избягващите санкции на множество континенти.

„Две години след началото на тази война народът на Украйна продължава да се бие с огромна смелост. Но мунициите му свършват. Украйна се нуждае от повече доставки от Съединените щати, за да удържи линията срещу безмилостните атаки на Русия, които се извършват с оръжия и боеприпаси от Иран и Северна Корея“, обясни Байдън в писмено изявление, публикувано преди втората годишнина от началото на руската военна инвазия в Украйна.

„Ето защо Камарата на представителите трябва да приеме двупартийния допълнителен законопроект за националната сигурност, преди да е станало твърде късно“, подчерта той.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви