Зеленски: Ще ме преизберат
Зеленски: Ще ме преизберат

Украинският президент Владимир Зеленски смята, че гражданите на страната биха го избрали президент за нов мандат, ако изборите са в момента.

„В момента имам най-голямата подкрепа в съвременното общество. Следователно, ако проведем избори точно сега, хората ще ме изберат“, каза той в интервю за Fox News. Според Зеленски това доказва, че той не се стреми да остане на власт.

Президентът на Украйна твърди, че единственият начин за организиране на избори за държавен глава е промяна на законодателството.

В условията на военно положение, което беше въведено в страната през февруари 2022 г. и многократно удължавано, провеждането на избори в Украйна е юридически невъзможно. Както обясни директорът на Украинския институт за политика Руслан Бортник, чл. 19 от Закона на Украйна „За правния режим на военното положение“ пряко забранява провеждането на избори за президент, Върховна Рада и местни органи на управление през този период. Въпреки това въпросът за легитимността на правителството при липса на парламентарни и президентски избори остава открит.

През есента на 2023 г., когато имаше предложения за провеждане на избори за Върховната Рада, Зеленски поиска да спре „хвърлянето в обществото“ на тази тема и представители на всички парламентарни фракции, включително президентската фракция на „Слуга на народа“, подписаха изявление за невъзможността за провеждане на парламентарни и президентски избори в страната до края на военните действия. След това няколко политици в Украйна и на Запад изразиха мнение, че Зеленски не е съгласен да проведе следващите президентски избори от страх да не загуби властта.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви