Димитров:Проблемът наГЕРБ е,че ДПС не са вмеморандума
Димитров:Проблемът наГЕРБ е,че ДПС не са вмеморандума

„Големият проблем на ГЕРБ е, че в този документ има два подписа – на ГЕРБ и на ПП-ДБ, няма го този на ДПС. Това е един от истинските проблеми, но ние смятаме, че така е правилно“. Това заяви пред БНР депутатът от ПП-ДБ Мартин Димитров – член на комисиите по бюджет и финанси и по транспорт и съобщения, в коментар на предложения от формацията меморандум, който беше отхвърлен категорично от Мария Габриел.

„Всички сме уморени от избори. Въпросът е обаче, че ако ще има правителство, то трябва да имаме гаранциите, че най-важните неща ще се случват. Това, което повече ме плаши, е да има правителство и важните неща да ги няма. Нещата, които сме обещали, трябва да се случат, иначе няма смисъл“, коментира той. И продължи:

„Целта на меморандума, който сме сложили на масата, е отсега да е ясно, че ако има правителство, ще има битка с корупцията, ще има работещи регулатори, ще има промени в службите. Тези промени трябва да се случат, за да има смисъл от създаването на правителство“.

Според него още има време. Трябва да бъдат проведени сериозни разговори и да се вземат умни решения, категоричен е Димитров.

Той настоява за работещи регулатори: „Нарочно беше пратена Габриел да говори по тези теми, защото тя не е участвала в назначаването на регулаторите и ГЕРБ се опитват да се дистанцират от тази тема. Питам ГЕРБ – има ли един регулатор от тези, които те са избрали, който да работи както трябва. Ако има един, който са избрали те и работи както трябва, ще кажа добре, но няма нито един. Те не искат да променят неработещите регулатори“.

Ако КЗК не правят проверки на място, как биха хванали картел в даден сектор, попита още Димитров, според когото за две години КЗК е направила една проверка.

Искаме да сменим подхода и изборът на регулаторите да е на база на споразумение, категоричен бе депутатът. „А не както досега – идват някакви хора, договарят се, избират си и след това не е ясно кой с кого се е договорил. Искаме целият процес да стане публичен“.

По думите му сега трябва да се даде оценка на регулаторите, а ГЕРБ бягат от въпроса. Според него по отношение на регулаторите нещата не могат да продължават така. Мартин Димитров направи коментар и за предложените от формацията законови промени относно договорите с мобилните операторите.

Вече 3 години се вдига много шум по темата, но абсолютно целенасочено не се търси решение на въпроса

с индексацията, смята той. Затова от партията са внесли конкретен законопроект, който се готви отдавна. Имаме съгласие, че е допустимо спрямо българското и европейското законодателство, подчерта депутатът.

Всяко увеличение на цената е основание да се откажеш от договора без неустойка, гласят промените. Според него тази мярка ще засили конкуренцията между операторите:

„Ако не мине първия път, ние отново ще го внесем, докато мине. Крайната цел е засилване на конкуренцията между операторите. Това ще доведе до по-добри цени за потребителите“.

Вдигат се глобите двойно, отбеляза още Мартин Димитров. И посочи, че за последните 3 години за нелоялни практики са наложени 68 глоби на обща стойност 544 хил. лв.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви