Митническите служители на Митнически пункт Малко Търново откриха контрабандни 9405 грама сребърни и 2170.01 грама златни накити при проверка на лек автомобил с българска регистрация. Недекларираните бижутерийни изделия на стойност близо 300 000 лева са били укрити в чанти с покупки и лични вещи.

Лекият автомобил с марка „Мерцедес“ пристига на МП Малко Търново на входящо трасе от Турция за България, управляван от български гражданин. В зоната за митнически контрол водачът и пътуващите в автомобила трима български граждани са заявили, че нямат нищо за деклариране.

Митническите служители селектират превозното средство за щателна митническа проверка, при която всеки от пътуващите е представил и своя персонален багаж.

В хода на контролните действия инспекторите откриват увити в тиксо полиетиленови пакети, поставени на дъното на чанти с покупки за дома и лични вещи на една от пътничките – жена с инициали И.И.

Съдържанието на пакетите се оказва общо 11 575.01 грама бижутерийни изделия от бял и жълт метал. След извършената експертиза е установено, че са 9405 грама сребърни накити (проба 925) и 2170.01 грама златни накити (проба 585). Общата им стойност възлиза на 292 241 лева.

Контрабандните сребърни и златни изделия са задържани. По случая е образувано досъдебно производство по описа на ТД Митница Бургас, което се провежда от разследващ митнически инспектор, под надзора на Окръжна прокуратура – Бургас. Престъплението е квалифицирано по чл.242, ал.1, б. „Д“ от Наказателния кодекс.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви