МО иска НАТО да плати транспорта на бетеерите
МО иска НАТО да плати транспорта на бетеерите

България бави доставката на 100 бронетранспортьора за украинската армия, защото Министерството на отбраната /МО/ е поискало НАТО да поеме транспортните разходи, съобщиха за Euractiv депутати от управляващото мнозинство в София.

Решението за изпращането на машините беше взето преди повече от три месеца в парламента, а МВР и украинското министерство на отбраната подписаха споразумение за доставката им.

„България може много да помогне на Украйна, но това се бави, защото администрацията на Министерството на отбраната не работи оптимално“, заяви в понеделник депутатът Ивайло Мирчев от управляващата коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев непрекъснато е критикуван за бавните си действия от ГЕРБ (ЕНП) и ДПС (АЛДЕ), другите две формации, които подкрепят проевропейското правителство в София.

„България може да помогне, но това не се случва с необходимите темпове и се надявам това да се подобри. Ние гласувахме решението за бронетранспортьорите преди близо три месеца, но за три месеца не можем да превозим стотина БТР-а от София до Русе (град на река Дунав в Североизточна България)“, заяви Мирчев.

Тагарев обясни, че забавянето е, защото МО е проверило дали съюзниците от НАТО могат да финансират транспорта.

„Това не е елементарна транспортна операция, защото трябва да бъдат ангажирани доста влакови композиции“, заяви Тагарев в неделя. Военният министър обясни, че логистиката е сложна и българските усилия са „оценени от украинската страна“.

Euractiv не получи отговор на запитването си до Министерството на отбраната за конкретните причини, поради които все още не е извършена доставката на БТР-ите.

„С това решение ние укрепваме нашата Европа и защитата на свободата“, коментира Зеленски, когато беше взето.

Въпросът за БТР-ите и друга военна помощ беше поставен и по време на посещението на българската парламентарна делегация в Киев в началото на февруари.

С последния пакет военна помощ на Киев българските власти обещаха въоръжение, с което България разполага още от времето на СССР – части за ракетни установки С-300, стари ракети С-300, бронетранспортьори, снаряди, минохвъргачки и друга техника. .

През декември украинският президент Володимир Зеленски използва Twitter, за да изрази благодарността си за доставката на бронетранспортьорите и новия пакет военна помощ от България.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви