Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на конгломерата от Обединението арабски емирства Emirates Telecommunications Group Company да придобие контролен пакет акции (50% + 1) в чешката група PPF, която е собственик на „Йеттел България“ и българските телевизионни канали на Би Ти Ви и спортният „Ринг“. Peшeниeтo e взeтo нa 15 фeвpyapи, нo е пyблиĸyвaнo eдвa днec, съобщи dnevnik.bg.

Преговорите с телекома от Абу Даби започнаха още през юни миналата година, съобщи тогава „Капитал“. Продажбата, която е на стойност €2.15 млрд., включва не само телеком бизнеса в България, но и този в Сърбия и Унгария. Т.е. всички оператори под бранда „Йеттел“, както и дял в словашкия телекомуникационен бизнес.

Emirates Telecommunications Group Company е телекомуникационен оператор със седалище и адрес на управление в Абу Даби, се разбира от решението на КЗК. Компанията предоставя услуги на 159 милиона абонати в 16 държави в Близкия изток, Азия и Африка, но не извършва съществена търговска дейност в ЕС и реализира оборот единствено от такси за международен роуминг и споразумения за терминиране на повиквания.

В България придобиващата група не е мрежов оператор и също реализира ограничен оборот от предоставянето на услуги за международен роуминг на едро, терминиране и генериране на повиквания на български мобилни мрежови оператори (ММО).

От решението се разбира, че „Виваком България“ отправя искане КЗК да не допуска сделката,

тъй като това ще застраши непропорционално интересите на други участници на пазар. В този случай, според „Виваком България“, следва да се даде приоритет на интересите на потребителите и на интересите на другото предприятие, което оперира на същите пазари.

Комисията за защита на конкуренцията обаче отхвърля искането, тъй като арабския конгломерат не притежава телекомуникационни мрежи в страната.

В началото на февруари КЗК позволи на „Юнайтед груп“, собственик на „Виваком“ и „Нова телевизия“, да придобие „Булсатком“. А другите два телекома „А1“ и „Йетел“ се оплакаха, че“Виваком“ и ще отслаби значително позициите на другите участници на пазара.

„Виваком“ и „Булсатком“ общо имат малко над 50% пазарен дял на телевизионните услуги на дребно. В проучването си антимонополната комисия обаче посочва, че според НСИ броят на абонатите на платена телевизия е различен – 2 496 517, което е със 422 931 абонати повече от посоченото в доклада на Комисията за регулиране на съобщения за 2021 г. (или разлика от 20.4%). В мотивите си тогава КЗК се позова и на данни и анализи на Ernst&Young и Bmedia, според които също общият пазарен дял на двата оператора излиза малко над 40%, а не над 60%, както твърди Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви