Тагарев не казва ще ремонтираме ли украински хеликоптери
Тагарев не казва ще ремонтираме ли украински хеликоптери

Украйна може да ремонтира военни хеликоптери „Ми“ у нас. Това става ясно от въпрос на изключения от ПГ на партия „Възраждане“ депутат Иво Русчев към министъра на отбраната. Министерството на отбраната /МО/ нито потвърждава, нито отрича, че България води разговорите.

Депутатът Русчев твърди, че в момента ТЕРЕМ преговаря с украинската частна компания „АвиоГрейд“. Проектът на договор включва отдаване под наем на работни и складови помещения, стоянки за вертолети в завод в „ТЕРЕМ-Летец“.

Съхраняване на техническо имущество, доставено от украинската компания „АвиоГрейд“, е в количество от над двадесет контейнера. Договорът е за 30 години за „съвместна дейност в областта на ремонта на вертолети от типа „Ми“ и техните модификации“.

Иво Русчев посочва, че при такъв срок на договора възникват въпрос за скрита приватизация на „Терем -Летец“ ЕООД.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев отклонява отговора на въпросите.

Макар „Терем“ да е публично предприятие, „не може да бъде прието, че търговската дейност … на „Терем“… представлява държавна или обществени дейност“, за да бъде оповестявана. Тагарев обаче обяснява, че дружеството има задължение да поддържа способности за изпълнение своите задачи.

Още през 2022 г. парламентът реши, че страната ни ще помага на Украйна и с ремонтиране на военна техника. През април миналата година с нота Федералната служба по военно-техническо сътрудничество на Русия възрази да се модернизират вертолети от типа „Ми“ в български предприятия, включително ТЕРЕМ, и последващата доставка за Украйна. Тогава МО посочи, че от януари 2022 г. до април 2023 г. в ТЕРЕМ-ЛЕТЕЦ не са извършвани ремонт и/или модернизация на вертолети за Украйна.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви