Паметникът на Левски

На 19 февруари с поредица от събития Бургас ще почете паметта на Апостола на свободата Васил Левски. Честването на 151 години от гибелта на гениалния революционер, отдал живота си в борбата на българите за национално освобождение от османско иго, ще започне в 11:00 часа при паметника му в Приморски парк. Най-напред бургаското духовенство ще отслужи заупокойна молитва. След това ще се проведе военен ритуал с участието на представителни войскови части от гарнизон Бургас. Накрая признателните бургазлии ще поднесат венци и цветя.

В Център за съвременно изкуство и библиотека, ул. „Средна гора“ № 14, от 17:30 часа ще бъде представена постановката „Васил – бъдещият Левски“, дело на театрална школа „Детско царство“ към ЦПЛР – Бургас.

От 18:30 часа ще се проведе факелно шествие в памет на Васил Левски. В него по традиция участват ученици от бургаските училища, както и всеки друг, който желае. Сборният пункт е на Компаса на ул. „Александровска“, между 18:00 и 18:30 часа на 19 февруари, понеделник. Шествието ще премине по маршрут: ул. „Александровска“ – ул. „Богориди“ – до паметника на Апостола в Приморски парк.

Приканваме желаещите да се включат граждани да си осигурят факли от лицензирани производители, с цел личната им и общата безопасност на участниците в шествието.

ПРОГРАМА

19.02. (понеделник)

11:00 часа

Приморски парк

Паметник на Апостола на Свободата Васил Левски

–  Заупокойна молитва

–  Военен ритуал по полагане на венци и цветя.

17:30 часа

Център за съвременно изкуство и библиотека

ул. „Средна гора“ 14

„Васил – бъдещият Левски“

Постановка на Театрална школа „Детско царство“ към ЦПЛР – Бургас

 

18:30 часа

По маршрут: ул. „Александровска“ – ул. „Богориди“ – паметник на Васил Левски, Приморски парк

Факелно шествие

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви