Цар Скорпион
Цар Скорпион

Жълтият император на Китай и Царят Скорпион на Египет са две загадъчни фигури от древното минало. Те обитават мъгливия свят между мита и историята. Възможно ли е те да са една и съща личност? Ето една сензационна теория на един китайски изследовател, който смята, че има доказателства за нея.

В нова статия, която предстои да бъде рецензирана, Гуан Бао Лиу твърди, че владетелят на Древен Египет, известен като Скорпион I, е фигурата, записана като Жълтия император в китайските анали.

Това е доста смело твърдение, тъй като египтолозите все още се опитват да определят истинската самоличност на цар Скорпион. Някои дори оспорват съществуването му.

Жълтият император също има много спорна история – поне що се отнася до това дали е история или мит.

Изследователят основава твърдението си на няколко доказателства. На първо място, твърди се, че цар Скорпион обединил Горен и Долен Египет. Той победил цар, носещ шапка на бик. По подобен начин китайските архиви посочват, че Жълтият император победил император Ян, носещ шапка с главата на крава. И така обединил двете племена Ян и Хуан.

Това има смисъл и от хронологична гледна точка. Твърди се, че цар Скорпион е управлявал Древен Египет преди около 5200 години, което горе-долу се вписва в китайската легенда за 5000-годишната цивилизация на Жълтия император.

И накрая, има някои интригуващи прилики между йероглифите на Египет и китайската писменост. В статията се твърди, че символът на скорпиона, открит в гробницата на цар Скорпион I, е свързан с прототипа на йероглифа Хуанг ( 黄 ), който означава „жълт“. Много скорпиони, открити в долината на Нил, също са жълти на цвят, което допълнително потвърждава тази връзка.

Когато чуете термина „цар Скорпион“, вероятно си представяте Дуейн Джонсън, който тича из пустинята гол до кръста.

Някои историци обаче смятат, че Царят на скорпионите е реална историческа личност, която става първият истински владетел на Горен Египет около 3200 г. пр. н. е.

Всеки случай, този период от египетската история е изключително мъгляв, сглобен от странни парчета археологически доказателства и записи.

Други учени смятат, че Нармер е истинският обединител на Египет и основател на Първата династия. Изследователите отдавна спорят дали той и царя не са едно и също лице. За да се размъти още повече водата, Нармер може да е бил една и съща фигура с владетеля, известен като Скорпион II. Или пък може да е бил негов наследник…

Новата статия отива още по-далеч и предполага, че Нармер всъщност е Ю Велики, друг легендарен цар, създал династията Ся. Твърди се, че Ю Велики е потомък на Жълтия император, точно както Нармер е наследник на един от царете Скорпиони.

Изследователят твърди, че името Нармер е свързано с йероглифа Ю (禹) – то се свързва със сом, докато произношението на йероглифа Ю (禹) е същото като това на йероглифа за риба.

Нещата са също толкова объркващи, когато става въпрос за Жълтия император. Според легендата тази богоподобна китайска фигура става първият владетел на земите, които по-късно се превръщат в Китай, през 2697 г. пр. н. е., след като обединява племената от равнината на Жълтата река под единно управление.

Историята на Жълтия император обаче е смесица от история и мит – и е изключително трудно да се разбере кога свършва едното и започва другото. Повечето учени сега твърдят, че той е митологична фигура с малка корени в реалността.

Нещата не стават по-ясни от тази последна теория, която със сигурност ще повдигне някои вежди сред историците. Но тя все пак подчертава, че много митове от цял свят споделят определени архетипни теми. Всъщност често се случва две далечни страни със свое собствено, отделно минало да сътворят изненадващо сходни митологии.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви