В България нямаме сериозна традиция за празнуване на 14 февруари като ден на влюбените, въпреки че в манастира „Св.св. Константин и Елена“ се пази частица от мощите на светеца, покровител на влюбените! Разбира се младите хора използват всеки удобен момент, за да заявят любовта си и да я празнуват. Въпреки недоволството на ортодоксалните.

Свети Валентин е католически празник, който се празнува на 14 февруари.

На тази дата влюбените изразяват чувствата си един към друг, като си подаряват поздравителни картички, бонбони, сърчица, цветя. Името на празника идва от един от двамата християнски мъченици, наречен Валентин, живели през трети век. Първоначално стар римокатолически празник, той започва да се свързва с романтичната любов през Средновековието. На този ден още през 14-ти век започва да става традиция да се разменят любовни послания – т. нар. валентинки. Съвременните символи на любовта сега са сърцето и образът на крилатия Купидон.

Оказва се обаче, че за Трифон Зарезан знаем далеч по-малко, въпреки че самият светец е част от нашата ортодоксална вяра. Много малко хора знаят, че „първообраз“ на този народен празник са Дионисиевите пролетни тържества, които траките почитали и необуздано празнували. Много от съхранените обреди и обичаи са идентични с играните някога мистерии в чест на Дионисий – Бог на плодородието, веселието и виното.

По българските земи е много разпространен и обичаят за избирането на „Цар на виното”!

Рано сутрин мъжете излизат на лозовите масиви и избират цар – обикновено това е този, чийто лозя през изминалата година били родили най-много, или пък – най-щедрият и уважаван мъж от селото. Окичвали „царя“ с венец и гердани от здравец, чимшир и млади лозови филизи. А после сядали, вадели от торбите приготвеното от стопанките им и си правели шумно угощение, опитвайки от виното един на друг.

От друга страна в нашия обреден календар нямаме специално избран ден, в който да отдаваме почит на любовта. Това съвсем не означава, че не почитаме любовта като такава! Просто народът ни е бил по-пестелив във външното изразяване на такива съкровени и лични чувства. Но пък за сметка на това е намерил друг начин да покаже богатия си вътрешен свят – народното творчество. Имаме безрой народни песни и епоси за любовта и обичта, за младите влюбени и обещанията, които дават един на друг, за раздялата и мъката по любимия човек.

Интересен факт е, че и Свети Валентин, и Свети Трифон са живели почти по едно и също време. И двамата са били лечители, и двамата имат мъченическа смърт. Живели са около 255 година. Изследователи твърдят, че има голяма вероятност двамата светци да са една и съща личност.

В крайна сметка решението кой от двата празника да празнувате е ваше! Свети Валентин и Трифон Зарезан заслужават почит и уважение, защото и двамата светии „сгряват“ душите и сърцата ни!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви