Бургаските пенсионери ще могат да получат карта за привилегии „Бургаска сребърна общност“ /БСО/. Решението бе взето на днешната сесия на Общински съвет с пълно мнозинство от 47 гласа „за“. Първо по програмата ще се изготвят правила за прилагането й, които след това администрацията трябва да приеме.

Всеки жител на община Бургас над 65 г. може да участва в програмата БСО и получава карта за привилегии, която му дава право на отстъпки в обектите на търговските дружества, които са се включили в програмата.

Картата за привилегии дава възможност на ползвателите й да закупват стоки, ползват услуги, посещават заведения и културни мероприятия на преференциални цени.

Картата ще важи на територията на Община Бургас и представлява пластика, която удостоверява членство към БСО. Всяка пластика притежава уникален идентификационен номер и се отнася за конкретно физическо лице, без право на преотдаване.

В официален регистър ще фигурират данните на притежателите на карта БСО и съответните идентификационни номера.

Търговските дружества, които ще се включат в програмата могат сами да определят % отстъпка, който ще предоставят, като той не може да бъде по- малък от 5%.

За своята социална ангажираност, партньорите в БСО получават поименно удостоверение от Кмета на Община Бургас „Приятел на Бургаска Сребърна Общност“ и стикер, който трябва да се постави на видно място в търговския обект.

Община Бургас ще бъде основният партньор в програмата „БУРГАСКА СРЕБЪРНА ОБЩНОСТ“ /БСО/ и ще определи кои общински търговски дружества и предприятия, както и административни услуги ще включи в програмата.

Участието в програмата е на база подадено типово заявление.

Предложението за въвеждане на картата е от Мариела Кирова, Стоян Грозев, Георги Кузманов, Светослав Тодоров, Милен Георгиев и Георги Манев, общински съветници от групата на КОД- Български възход.

„Чрез БСО, ние заедно – институции и общество, можем да подпомогнем нашите възрастни близки и да подобрим начина, по който се чувстват и изживяват старините си. От нашето чувство на солидарност, отговорност, загриженост и разбиране зависи да бъдем проводник на повече здраве и щастие за тях“, мотивират се те.

Предвидените средства за програмата са в размер на 15 000 лв., които ще бъдат осигурени от бюджета на община Бургас за 2024 г.

Общинска администрация ще предприеме действия за провеждане на рекламна кампания на територията на Община Бургас за привличане на частни фирми и организации като партньори в програмата за предоставяне на търговски отстъпки за членовете на БСО.

Тя трябва да изработи и печат на информационни материали и организира тяхното разпространяване сред потребителите на социални услуги за възрастни хора, пенсионерските клубове и общности на територията на Община Бургас във връзка с възможностите и привилегиите, които програмата предоставя.

Общинска администрация ще предприеме действия за изработване на пластиките за членство в БСО, удостоверенията за фирмите – партньори, както и стикерите за търговските обекти, както и предоставя публична информация за актуалните отстъпки и преференции, включени в програмата на сайта на Общината.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви