Иванов:Да въведем категорията
Иванов:Да въведем категорията "водно беден"

Председателят на КЕВР Иван Иванов предлага да се въведе категория „водно беден“ заради очакваното повишаване на цената на водата. Иванов се срещна в Кюстендил с ВиК оператори от страната във връзка с проект „Сравнителен анализ на ВиК дружества“, предаде БНР.

Поради повишените изисквания към качеството на водата, заради изграждането на модерни пречиствателни станции и други, цената на водата ще се покачва. Какво следва да се направи при такава ситуация, коментира шефът на КЕВР Иван Иванов:

„Така, както има енергийно бедни семейства, така трябва да се въведе такава категория и за семейства, които са със сериозни социални проблеми, които всъщност би трябвало да бъдат подпомогнати, и това трябва да стане чрез Министерството на труда и социалната политика. Второ, може да се въведе двутарифен модел, който извън питейната вода, която се ползва за хигиенни и домакински нужди, извън тази категория да има втора тарифа за водата – който иска с нея да си полива домати и краставици, друг да си пълни басейна, трети – джакузито“.

Загубите на вода за 2022 г. за цялата страна са били 61% от общата вода, подадена от природата. Състоянието на ВиК мрежата в страната е лошо – мрежата е стара и около три четвърти от нея са етернитови тръби, чийто експлоатационен живот е изтекъл отдавна. По отношение на свързаността на водоснабдяването страната ни е в челните места в Европа, защото почти всички населени места са водоснабдени, но по отношение показателите за загубите на вода сме в дъното на таблицата, конкурирайки се с Албания, беше казано на форума.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви