Акцент във февруарската програма на Държавна опера – Бургас е свръхзабавната балетна постановка „Зле опазеното момиче“  по музика на Луи Херолд и режисура на Галина Калчева – на 17 февруари от 19 часа в залата на Операта. В ролята на Лиза влиза Анастасия Попова, лауреат на Първия международен балетен конкурс „Сара‐Нора Прима“ /4-9 юли 2023/.

Освен втора награда в изключително оспорваната конкурсна програма, младата балерина от състава на Софийската опера и балет получи и покана от доц. д‐р Александър Текелиев,  директор на Държавна опера – Бургас, за гастрол на сцената на Бургаската опера.

На 17 февруари почитателите на балетното изкуство ще имат възможността да проследят завладяващата история с комични елементи и типично „френски вкус към живота“, с впечатляващи визуални ефекти, прекрасна сценография – дело на всепризнатия майстор Иван Токаджиев, и великолепни костюми, създадени от талантливия млад костюмограф Яна Дворецка, както и на чудесното артистично присъствие на  цялата балетна трупа на Операта.

Двете премиери на най-новото балетно заглавие в репертоара на бургаския културен институт бяха на 7 и 29 април 2023 г.. и преминаха с очакван успех.

Публиката оцени по достойнство наситената с емоции, динамика, изящни музикални мотиви и колорит постановка, носеща витални послания и зареждаща с настроение – поради умело вплетения хумор в драматургията.

Бургаските ценители на изящното изкуство и гостите на града имаха отново шанса да съпреживеят вълнението, породено от майсторството на превъзходни солисти, чудесно стикован ансамбъл и жизнеутвърждаващи послания на комичния балет, на спектакъла на 13 юни мин. год.

Хореографията и режисурата на „Зле опазеното момиче“ са на Галина Калчева. Балетната постановка съдържа оригинални елементи и подход, съчетаващ класическите прийоми с иновативни хрумвания.

Помощник-режисьор на постановката е Петър Тихолов, като те са неизменна част от структуриране на цялостния бляскав облик на представлението. Сценограф на новото заглавие е всепризнатият професионалист в сферата Иван Токаджиев.

Атмосферата на френска селска идилия, пресъздадена чрез сценографията, ще бъде сътворена на 17 февруари на сцената на Бургаската опера отново – автентично, със стил, усет към вкуса и нагласите на публиката, с характерния за френската култура финес и отношение към всяка подробност.

Влюбената двойка Лиза и Колен на бургаска сцена на 17 февруари ще пресъздадат Анастасия Попова и премиер-балетистът Даниел Тичков, който танцува и на премиерния спектакъл миналата година.

Комедийно‐пародийният персонаж на строгата вдовица Мама Симон отново ще бъде представен от Теодор Цаков, който изгради вихрено и със свежо чувство за хумор образа по време на трите предходни спектакъла.

И макар вдовицата Мама Симон да крои план да омъжи красивата си дъщеря за богаташкия син Никез, любовта надделява над еснафските принципи и влюбените тържествуват.

Премиер-балетистът на Софийската опера и балет и Държавна опера – Бургас Емил Йорданов влиза отново в ролята на Никез, както на премиерния спектакъл през м. април мин. год..

Той представи и образа на влюбения Колен на спектакъла на сцената на Летния театър през м. юни 2023 г.

В образа на Томас, бащата на Никез, влиза дебютно младият италиански балетист Франческо Пио Русо, който бе в главната роля в премиерния детски балетен спектакъл „Палечка“ – в края на 2023 г., заедно с японката Нанако Сато /и двамата са в състава на Бургаската опера/.

А за Мама Симон, чието строго сърце е умилостивено от нежните чувства на младите, получава своя съдбовен бонус – сърцето на Томас, баща на несретника Никез. И в края на френската приказка има не една, а две сватби. И менует, гавот и буре се сливат в единен танц на любовта…

В пищната постановка участват и артисти от ансамбъла на балетната трупа към Държавна опера – Бургас: Приятелки на Лиза: Яна Бердута, Илина Константинова, Рафаела-Мария Кюл, Калина Неделчева, Нанако Сато. Лая Рамон и др.

В естетико‐смислов синхрон със стилистиката на сценографията са и превъзходно конструираните костюми, които внасят допълнително закачлив елемент в хумористичния сюжет.

Те са дело на Яна Дворецка, художник със собствено виждане за една съвременна естетика, базирана на най‐доброто от класическите канони. Времето, посветено на структурирането на цялостния облик на постановката и извайването на детайлите – до бляскава завършеност, е дало своя неоспоримо положителен резултат и това бе осезаемо на двата премиерни спектакъла.

От постановката струи истинската обич към сътвореното изкуство – с талант, отдаденост и съпричастност към общата кауза. Режисурата на Галина Калчева е изпипана – като изящна френска дантела, в която всяка брънка е на своето място, извайваща общия облик.

Впечатляващи са и визуалните ефекти, пресъздаващи буря на полето – със забележителна достоверност и въздействие на всички нива на възприятие. А солистите и артистите от ансамбъла се вписват вихрено в цялостната картина на френска селска идилия, която носи неподправена радост – семпло, естествено, с дъх на сено и вкус на сладост от живота.

Красота, професионализъм – във всеки детайл, вълнение, въплътено в представянето на виталния спектакъл, който е като така необходимата доза радост в делника и несравнима естетическа наслада – това е кратката визитка на новата балетна постановка на Бургаската опера „Зле опазеното момиче“.

Постановката уляга, набира инерция и се обогатява с нови обертонове, придаващи по‐богат и цялостен облик на зрелищния балет, който е на вълната на френския финес, непосредствена радост от житейските дарове, чистите чувства, неподлежащи на външна намеса и материални подбуди.

Балетният спектакъл е като дар за публиката, за да предизвика искрена усмивка, възхита – от претворения в изящни движения талант, като послание за търсене на повече непосредствена радост – в делник, празник, в мисли и отношения.

Присъстващите в залата на Операта в събота ще усетят неподражаемата атмосфера на съприкосновението с изкуство от най‐висока проба – такова, което придава смисъл, стимулира и облагородява.

А искреният смях, породен от вихрения сюжет, преплетен с низ комични ситуации, съчетан с красива музика и изящност на движенията, е най‐сигурният способ за малко бягство от реалността и акумулиране на енергия – до следващия досег с изкуството…

Билети за балетния спектакъл: на касата на Операта, каса „Часовника“, както и в мрежите на Grabo – https://grabo.bg/burgas/na-balet-0tvrmz и https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-zala-opera-burgas-1400527/performance.html

📌 За всички, които се възхищават на изящното балетно изкуство – една хубава новина – предстои Вторият международен конкурс SARA-NORA PRIMA INTERNATIONAL BALLET COMPETITION – от 1 до 7 юли 2024 г. в залата на Бургаската опера, както и Балетната академия SARA-NORA MASTER International BALLET ACADEMY, като съпътстващо конкурса събитие. Кандидатите биха могли да се запишат само за конкурса или академията, както и за двата престижни форума. Информация и записване – от 1 март 2024 г. в официалния сайт на Асоциацията: https://saranoraprima.org/.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви