Пред нас стои предизвикателството с пожари в електрически автомобили, за което никой не се замисля.

Това каза директорът на Регионалната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Николай Николаев по време на дискусията „Съвременни тенденции в паркирането и зелен град“, която се проведе днес в Бургас.

Той поясни, че сега в Област Бургас тече активна подготовка как се гасят пожари и обслужват ПТП-та с електрически превозни средства.

Електромобилът не се гаси. Пожарът при него може само да се ограничи, за да не обхване други автомобили. Единственият начин за действие е превозното средство да бъде потопено. В някои градове по света вече правят паркоместа, които са тип „ями“. Те се пълнят с пяна и горящия електромобил се поставя в нея. Ние няма да стоим и да гледаме, нито ще позволим пламъците да се разширят“ , каза още той.

Комисар Николаев заяви още, Службата за пожарна безопасност изпитва сериозни затруднения с паркирането в Бургас. Всяко разширение на Синята и Зелена зони се съгласува с РСПБЗН-Бургас, като част от паркоместата отпадат, за да се съобразят с преминаването на противопожарните автомобили.

За съжаление обаче някои граждани ги припознават като такива и ни се затруднява в преминаването. След 17:30 часа повече от улиците в центъра на Бургас стават невъзможни за преминаване от наши автомобили. Има все по-нагли шофьори, които като включат аварийни светлини си мислят, че това е възможност да спират, където им е удобно и за колкото време искат. Няколко са случаите, където не можем да достигнем произшествието, защото в еднопосочни улици се паркира от двете страни. Нужно е повече етажно паркиране, защото има улици като „Константин Величков“, където се паркира на два реда. Пожарната не ползва от вече 5 години ул. „Сливница“, от пресечката с ул. „Мария Луиза“, защото не можем да преминем дори и с най-малкия ни автомобил. Налага се да обикаляме. Миналата година имахме няколко инцидента с щети по наши автомобили, защото не можем да достигнем пожара“ , каза още директорът на бургаската пожарна.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви