Гражданските организации ПП МИР, МК „Левицата“ и МК „Граждани за общината“, които сформираха и своя група в Общински съвет Бургас, са готови да подкрепят Бюджет 2024 на града, но с важно условие – програмата „Моят град, моят квартал, моята улица“ да обхваща малките по-отдалечените квартали и съставни селища в общината.

Това стана ясно на пресконференция днес, в която участваха Живко Табаков, Бенчо Бенчев, Мариета Рохова, Даниел Иванов, Костадин Андонов и Красимир Батилов.

Не сме взели все още крайно решение дали ще подкрепим бюджета. Направихме вече две срещи с представилите на общината, където се разгледаха над 80 наши предложения. Досега на сесиите на Общински съвет не сме спирали докладните на администрацията, защото голяма част от нашите предизборни обещания се препокриват с досега свършеното от местния парламент. В Бюджет 2024 са заложени над 39 наши предложения, но не ни прави уверени това, че липсва потенциал за развитие на малките населени места и съставни селища в общината. Нееднократно сме казвали, че темповете на развитие там значително изостават от тези в по-централните райони на Бургас. Затова предлагаме с 500 000 лева да бъде увеличени средствата по програмата „Моят град, моят квартал, моята улица“, които да се насочат към облагородяване на инфраструктурата в крайните квартали„, каза общинският съветник Живко Табаков.

Той поясни, че за да се случи това е нужно да се променят критериите, по които се кандидатства по програмата. Според него те трябва да изменят така, че в тях да попада по-разширен формат от желаещи да се включат в „Моят град, моят квартал, моята улица“. Табаков изрази желание на утрешната сесия, на която ще бъде гласуван бюджета, да получи уверението от администрацията, че това ще се случи.

„Политическата ни нагласа е да сме толерантни. Имаме редица подготвени предложения. Ще наблюдаваме и прозрачността за харченето на парите от бюджета“ , коментира още Табаков.

Бенчо Бенчев сподели от своя страна и какво е довело до сформирането на гражданската група в местния парламент.

Групата ни се създаде внезапно. Ние сме граждански движения и не сме подчинени на партийни каузи. Решенията ги взимаме демократично, след обсъждане и заедно. Ще бъдем коректив на администрацията, но ще подкрепяме и добрите предложения, защото при нас няма наложени лидери“ , каза той.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви