Украински спецназ
Украински спецназ

Украйна в момента преживява най-тежката си военна криза от атаката на Русия срещу Киев през 2022 г. Тази оценка даде заместник-главният редактор на в. BILD Пол Ронцхаймер, който посети фронта край Бахмут.

„Като репортер в Украйна не съм виждал такова настроение от пълномащабното нахлуване през 2022 г. Въпросът е дали във Вашингтон, Берлин и Париж разбират цялата тази драма и случващото се в момента на фронта в Украйна“, казва журналистът.

Целта на украинския президент Володимир Зеленски е „да си върне всички региони, превзети от Русия“. Но бившият главнокомандващ Валерий Залужни отдавна разбра, че в днешните условия това не може да бъде изпълнено и това трябва да бъде заявено публично: на Украйна ѝ липсват оръжия, войници, технологии и най-важното – надеждна подкрепа от САЩ, посочва журналистът, цитиран от агенция УНИАН.

Пътуването от Киев до Славянск е като пътуване до друга държава. Докато жителите на Киев отново могат да се насладят на живота в ресторантите, поне до вечерния час, в Донбас никой не знае кой град може да е следващият паднал, се казва в неговия репортаж от Украйна.

Преди година имаше битка за Бахмут, десетки хиляди хора загинаха. Днес се водят битки за Часов Яр или Авдеевка. Едно е ясно: руснаците имат предимство! Въпреки че самите руски войски са изтощени, те все още се движат напред метър по метър.

Според западни медии Украйна в момента е изправена пред критичен недостиг на боеприпаси. Конгресът на САЩ все още не е взел решение дали да продължи военната и финансова помощ към Киев срещу руския агресор. Всеки ден отлагане оказва негативно влияние върху случващото се на фронта в Украйна.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви