Кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов проведе среща за развитието на българския футбол с представители на бургаските клубове. На нея той представи програмата си и отговаряше на въпроси от страна футболните хора.

Вече три години представяме стратегията си развитие на българския футбол. Показваме едно постоянство, което трябва да е сигнал за клубовете. Футболът ни се подценява, но той се гледа повече по телевизията от английския или испанския. Нужно е се преразгледат телевизионните права. Защо само една телевизия да предава мачовете? Може купата да е по един канал, а първенството по друг. Трябва да се отдели Професионалната лига от БФС. Футболният съюз да се занимава приоритетно само са аматьорските лиги, детско-юношеския футбол, националните гарнитури и съдийската комисия. Професионалната лига може да се отдели плавно и тя да бъде подготвена да се администрира. Професионалните клубове в нея ще си имат собствен изпълком и президент“ , каза легендата на българския футбол.

Относно въвеждането на ограничение за чуждестранните играчи в родните клубове Бербатов сподели, че ограничение за тези от ЕС не може да се въведе, но за другите извън, в клубовете ще могат да играят до трима. Ако някой отбор иска повече, то той трябва да заплати такса, която да се събира във фонд и да отива за детско-юношеския футбол.

Ключова ще и работата на държавата, която трябва да партньор на хората, които управляват българския футбол. За пример мога да дам Италия, където сега ще се строят два стадиона по Европейската програма за устойчивост и развитие. Има ги вариантите и европейските средства, просто трябва да се усвояват правилно“ , каза той.

Бербатов изрази надежда, че хората, който ще бъдат кандидати за президент на БФС, да имат реална преценка за шансовете си, а самият той се надява на честен конгрес. Той изрази желание, че когато се стигне до гласуване за президент на БФС, бюлетините да се броят пред всички в конгреса.

Сред приоритетите на Бербатов и неговия екип са: организационни и структурни промени в БФС, мандатност на президента му до 12 години, без футболни президенти в Изпълкома, подпомагане и стимулиране на аматьорския футбол, обсъждане на промяна във формата на Трета лига и Купата на България, аматьорските клубове сами да избират зоналните и областните си председатели, развитието на повече млади футболисти, единна методика, обучение и категоризация на детско-юношеския футбол, развитие на женския футбол, създаване на стратегия популяризиране на мини футбола в България, 100% усвояване на финансирането по програмите на УЕФА и ФИФА, строителство на нов национален стадион, подобряване на качеството на терените и инфраструктурата на стадионите в България, превенция в борбата с черното тото и други.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви