съд
Съдът

Окръжен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 1000 лв. спрямо Иван Х. Делото бе гледано по жалба на защитата на обвиняемия срещу взетата първоначално от районната инстанция най-тежка мярка за неотклонение, с искане да бъде определена по-лека мярка.

Иван Х. е привлечен като обвиняем за причиняване на телесна повреда на Г. Г. и противозаконно унищожаване на чужда движима вещ – мобилен телефон, собственост на Г. Г.

В своите мотиви, Бургаският окръжен съд се позова на практиката на Европейския съд, че „ограничението на правото на свобода трябва да е пропорционално на защитата на законоустановената цел и да не създава ограничения, по-големи от действително необходимите. Следователно, за да постанови задържане под стража на едно лице, придобило качеството на обвиняем, съдът следва да установи висока степен на интензитет на риска от реализиране на поне една от опасностите при гледането на мярка за неотклонение, както и висока степен на убедителност на обоснованото предположение“.

Според въззивната инстанция, данните по делото до момента водят до наличие на ниска степен на интензивност на обоснованото предположение по отношение на деятелността на обвиняемия. Въззивният състав счете, че не може да се направи положителен извод за наличието на рискове от укриване или извършване на престъпление от страна на Иван Х. Обвиняемият е с чисто съдебно минало, трудово ангажиран е, има обичайно местопребиваване и трайна връзка с малолетното си дете.

Определението на Окръжен съд – Бургас е окончателно.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви