КС - някаква табелка на стената
КС - някаква табелка на стената

С редица мотиви Конституционният съд /КС/ отклони искането на 49 народни представители, свързано с предложение за произвеждане на национален референдум за лева. Това става известно от решение на съда.

Един от мотивите на решението е свързан със събраните 400 хил. подписа, предаде БТА.

„Резултатът от един решаващ референдум, произведен при спазване на установения в правото ред, задължава Народното събрание, но това не означава, че Народното събрание е обвързано автоматично от отправеното до него предложение за произвеждане на национален референдум с поставения в него въпрос, включително когато са спазени изискванията на закон, към който препраща Конституцията.

Дори когато волята на активното гражданство е обективирана чрез подписите на повече от 400 хил. граждани с избирателни права, това не задължава парламента да вземе решение единствено за произвеждане на национален референдум“, пише в решението на КС.

Според съдиите чрез Договора за присъединяване, надлежно ратифициран от Народното събрание, България е поела валидно задължение за участие в паричния съюз. Изграждането на паричен съюз в рамките на Европейския съюз е подчинено не на определянето на конкретни дати за държавите членки с дерогация, а на изпълнението от тях на критерии, установени в първичното право на Съюза, което държавите членки чрез подписаните от тях договори са приели доброволно да изпълняват, пише в решението.

Преценката за момента, когато държавата членка с дерогация се включва във Валутнокурсовия механизъм ІІ (ERM II), е предоставена на държавата членка, но от нея се очаква да се присъедини към механизма, аргументират се съдиите.

Вчера Конституционният съд отклони искането на 49 народни представители, свързано с предложение за произвеждане на национален референдум за лева, сочи решение на съда.

Въпросът на Инициативния комитет бе „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“.

1 КОМЕНТАР

  1. Каква е нуждата от КС и Народно събрание тогава…къде е демокрацията…имаме само ЕК и Посолството.
    За какво да плащаме заплати на народните представители…

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви