Египетски божества
Египетски божества

Древната египетска цивилизация е известна с много неща, но нейната силна страна е сложната религиозна система от вярвания и нейният пантеон от божества. Те, със своите характеристики и завладяващи истории, играят основна роля в живота и обществото.

1. Бог Ра
Ра е един от основните египетски богове. Той носи прякора „Бащата на всички богове“.
Символизира слънцето и играе много важна роля в създаването и реда в света. Този бог също така представлява справедливостта и истината чрез ролята си на върховен съдия на смъртните в отвъдния живот.
Има легенда, според която дясното му око е олицетворение на слънцето. По този начин Ра пътува през небесата през деня, а през нощта се пренася в подземния свят.

2. Амон
Амон е един от най-важните египетски богове, дотолкова, че се слива с бога на слънцето Ра, превръщайки се в Амон-Ра.
В началото той е смятан за божество на въздуха, слънцето и небето. С течение на времето неговият статус се увеличава до такава степен, че става бог-създател на света и всички същества. По същия начин фигурата му е свързана със защитата и ръководството на Египет.

3. Изида
Изида е представена като жена с йероглифа за трон на главата си. Фигурата ѝ символизира магия, съпружеска вярност и майчинство. На нея се приписва дара на възкресението.

Още божества

4. Озирис
Фигурата на Озирис символизира живота, смъртта и възкресението. Заедно със съпругата си Изида и брат си Сет изковават история, която им печели титлата богове на египетския пантеон.
Историята разказва, че Озирис царувал на земята и научил хората на всичко необходимо за развитието на цивилизацията. Поради тази причина брат му Сет му завидял и го убил. Говори се, че той хвърлил останките на Озирис на 14 тайни места из целия Египет.
Съпругата му Изида, когато чула за случилото се, обиколила цялата страна в търсене на останките на Озирис. На всяко място намирала частица от тленните му останки, а в тяхна чест е построен храм. Тя събрала 13 от 14 части от тялото на съпруга си. След това Озирис бил мумифициран.

5. Сет
Споменахме Сет като един от злите и отмъстителни египетски богове. Въпреки това, в началото си той не е свързван като отрицателно божество.
Сред египтолозите няма единодушно мнение какво е животното, което служи за глава на Сет. Според някои то е тръбозъб или магаре, но според други то е измислено.
Сет е богът на насилието, хаоса и запустението.

6. Хор
Хор е син на Изида и Озирис. Фигурата му е на човек с глава на сокол, дясното око символизира слънцето, а лявото е олицетворение на луната.
Като се има предвид семейната му история, която разказахме по-горе, Хор се бори срещу Сет, брата на баща си, за да отмъсти за смъртта му.

Той излиза победител, превръщайки се в бог-защитник на фараона и египетския народ.

7. Анубис
Фигурата на Анубис е представена като мъж с глава на чакал. В някои случаи той е с палмово листо в ръка.
Като бог на смъртта и мумифицирането, Анубис играе ролята на защитник на починалите по време на пътуването им към отвъдното.

8. Маат
Маат е египетска богиня, която олицетворява космическия ред, справедливостта, истината и стабилността. Нейната фигура е на жена с щраусово перо на главата. Основната роля, която играе, е да поддържа баланса във Вселената.

9. Хатор
Хатор е египетска богиня, добре призната в своята култура като божество на любовта, майчинството, радостта и музиката. Освен това тя е притежателка на свещени предмети, като лечебна огърлица.
Друга роля на богинята Хатор е да защитава жените. Поради тази причина нейният култ се извършвал от жрици. В нейна чест са разрешени сексуалните удоволствия и алкохолът.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви