Сваленият Ил-76
Сваленият Ил-76

Руският военно-транспортен самолет Ил-76, който беше свален в руската Белгородска област на 24 януари, е бил поразен от Украйна със зенитно-ракетна система „Пейтриът“, предоставена на страната от западни съюзници, предаде Ню Йорк Таймс, позовавайки се на американски източници.

Русия веднага след инцидента обяви, че на борда на самолета е имало 65 украински военнопленници, които е трябвало да бъдат разменени за руски. Според американския вестник украинското военно командване не е знаело, че на борда на самолета е имало украински войници, ако може да се вярва на руската информация.

Остава неясен въпросът какво е имало на борда на сваления Ил-76. Американски служители по сигурността, пожелали анонимност, твърдят, че Русия значително може да е надвишила броя на украинските военнопленници. Украйна изглежда е действала въз основа на легитимни, но погрешни разузнавателни данни. Самолетът преди това е бил използван за транспортиране на ракети, което го прави ценна цел за Киев, казаха западни разузнавателни експерти.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви