Дроновете решават войната
Дроновете решават войната

На фона на окопната война, която се води момента в Украйна, украински и руски генерали направиха един и същи заключения относно намаляващата роля на танковете, бойната авиация и маневрите на фронта, пише The Washington Post. Докато те продължават да имат своята роля, именно дроновете и цифровите системи за управление на битка могат да имат решаващо въздействие върху случващото се на фронта. Войната в Украйна се превърна във „война на алгоритми“.

Цифровото разузнаване и системите за насочване пренаписаха правилата на конфликта. Именно такава оценка дадоха си бившият началник на Генералния щаб на Русия генерал Юрий Балуевски и главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужни.

И двамата генерали признават, че на бойното поле в Украйна „нито една концентрация на войски, големи или малки, не може да избегне постоянното разузнаване с помощта на безпилотни летателни апарати и сателити“.

Според руския генерал танковете вече са станали лесна мишена, а невъзможността за съсредоточаване на войски принуждава руснаците да се бият в малки части и отделни бойни машини. Победителите в тази война са безпилотните самолети, които „бързо и безусловно завладяха въздушното пространство“.

Залужни пък казва че „безпилотните системи, заедно с други нови видове оръжия, са може би единственият инструмент за излизане“ от задънената улица на окопната война. Оръжията, които предизвикват безкраен дебат, като танковете и изтребителите F-16, са по-маловажни от безпилотните самолети и системите за електронната война, се казва в статията.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви