Актрисата Джина Карано е внесла съдебен иск срещу „Дисни“ и „Лукасфилм“ за неправомерно уволнение и дискриминация, като твърди, че е била отстранена от „Мандалорецът“, защото е изразила „личните си политически възгледи“, предадоха осведомителните агенции.

Жалбата, подадена в Калифорнийския окръжен съд, е подкрепена финансово от „Екс корп“ – притежаваната от Илън Мъск платформа за социални медии, известна доскоро като Туитър.

Карано, чиято кариера започва като състезателка по смесени бойни изкуства, участва в две серии на „Мандалорецът“. Тя е в ролята на рейнджърката Кара Дюн, преди да бъде уволнена през февруари 2021 г. заради мнението си по политически въпроси, които изразява в социалните медии, се казва в съдебния иск.

Тогава от „Лукасфилм“ публикуваха изявление, в което се казваше, че нейните „публикации в социалните мрежи, които очернят хора на база тяхната културна и религиозна идентичност, са отвратителни и неприемливи“, припомня ДПА.

В съдебните документи, подадени във вторник, се посочва, че „Дисни“ и „Лукасфилм“ „са се насочили към Карано, тормозили са я публично,… оклеветили са я и са положили много усилия, за да унищожат кариерата ѝ“.

„От „Дисни“ тормозеха госпожа Карано, опитвайки се да я принудят да се съобрази с техните възгледи по културни и политически въпроси, а когато тормозът не успя, я уволниха“, каза адвокатът Джийн Шер. „Налагането на наказания на служители за изразяване по политически или социални въпроси не е незаконно според закона в Калифорния“.

В кариерата си Джина Карано участва в други холивудски франчайзи, сред които „Бързи и яростни 6“ и „Дедпул“, отбелязва ДПА.

Представител на „Дисни“ и на „Лукасфилм“ не беше открит за коментар.

vesti.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви