АЕЦ
АЕЦ

Радиоактивна вода е изтекла от съоръжение за третиране на замърсена вода в пострадалата от катастрофалното земетресение и последвалото го цунами от 2011 г. японска атомна електроцентрала „Фукушима-1“, съобщи днес компанията оператор на централата „Токио електрик пауър“. И добави, че от тези 5,5 т няма замърсяване на околната среда извън централата, предаде Ройтерс.

Според оценките на енергийната компания до 5,5 тона радиоактивна вода, съдържаща 22 милиарда бекерела радиоактивни вещества, е изтекла, след като клапани на оборудването за пречистване на водата са били оставени отворени по време на работа по поддръжката, допълва БТА.

В пунктовете за наблюдение около атомната електроцентрала или при мониторинга на вътрешната мрежа в обекта не са установени значими промени, заяви компанията.

През ноември миналата година приключи третият етап от изпускането в Тихия океан на пречистена радиоактивна вода от атомната електроцентрала „Фукушима“. Както и при предходния, втори етап от отделянето в океана на пречистената радиоактивна вода, „Токио електрик пауър къмпани холдингс“ изпусна още около 7800 тона преработена вода. Това стана чрез подводен тунел, по който пречистената радиоактивна вода се отвежда в океана, на един километър от брега.

Япония твърдеше, че не е регистрирано радиоактивно замърсяване на водите в района на крайбрежието на океана край АЕЦ „Фукушима“, но Китай и Русия въведоха ограничения върху вноса на риба и морски дарове от Япония.

Планира се до март тази година да бъдат изпуснати още количества преработена вода от централата.

Управляващите в Токио планират да изпуснат в Тихия океан общо 1,34 милиона тона преработена вода от атомната централа, която аварира заради тежкото земетресение през март 2011 г. и последвалата вълна цунами, която опустоши североизточното крайбрежие на Япония.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви