Кметът Тихомир Янакиев

146 години от Освобождението на Созопол от османско иго се навършват днес, 7 февруари. Празникът беше отбелязан тържествено пред паметника  и паметната плоча на мястото, където са посрещнати освободителните войски на 13-ти драгунски Орденски полк от Летящия отряд на генерал-майор Лермонтов на 26 януари 1878 г. / 7 февруари по нов стил /.

Припомнени бяха исторически моменти от този паметен миг.

„Цели пет века българският народ и град Созопол са отделени от естествения си път на развитие. Заличен е споменът за българското присъствие на картата на европейската цивилизация. Кървава и пълна с трагизъм бе Голготата на злочеста България  през османското иго.

„Летящият отряд“ под командването на полк. Лермонтов имал за задача да заеме позиции в Бургаския залив и да спре нахлуващите от север през Дюлинския проход черкези и дезертирали турски войници.

На 7 февруари е освободен и Созопол.

Този празник ни е скъп, не само защото е един от първите празници, които новоосвободената българска държава въвежда в своя календар, а защото е символ на възстановяването на българската държавност след почти петвековно прекъсване.

Безкрайно сме благодарни на всички синове, които проляха кръвта си и положиха костите си пред олтара на Отечеството ни.“

Гостите почетоха героите с минута мълчание

Тържествено бяха положени венци и цветя пред паметната плоча на полк. Лермонтов от кмета на общината Тихомир Янакиев, от общинска администрация, от общински съвет, от директора на СУ“Св.Св.Кирил и Методий“, От СОСЗР и клуб „Българка“, от ТД „Яни Попов“, от Гражд.сдружение „Елпида“, от НЖС „Света Марена“.

Всички присъстващи почетоха паметта на героите, освободили Созопол с едноминутно мълчание.

Председателят на общинския съвет Станимир Андонов

Цветя и венци бяха положени днес и на паметника на един от най-светлите образи в новата българска история – Капитан Петко войвода, по повод 124 години от кончината му.

По инициатива на него и други родолюбиви българи се основава тракийско (Одринско) емигрантско дружество „Странджа“ с цел защита интересите на българското население, останало след Освобождението в пределите на Османската империя. С него се поставя началото на освободителната организация на българските бежанци от Тракия.

Днес Созопол отдаде почит и на Легендарният български войвода Петко войвода, пред чиито подвизи прекланят глава не само българи , но и други балкански народи.

Днес се навършват 124 години от кончината на големият родолюбец и борец за свобода.

Гено Пухов – председател на Тракийско дружество „Яни Попов“ Созопол и регионаленпредставител на „Съюза на тракийските дружества“

Голяма е ролята и значимостта му за тракийското движение и за тракийската организация. През 1896 г. по  инициатива на кап. Петко войвода  и на  други родолюбиви българи се основава тракийско /Одринско/ емигрантско дружество „Странджа“.

Името на кап. Петко войвода и до днес е символ на храброст, саможертва и свободолюбие.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви