Модерните прозорци с дървена дограма изолират топлината и звука не по-зле от пластмасовите, но са по-здрави. Техните крила не „играят“ при отваряне, по-рядко се увисват и са по-устойчиви на взлом.

Но, за да се радвате дълго време на вашата дървена дограма, добре би било предварително да сте наясно с изискванията за новите си прозорци и да обърнете по-голямо внимание на качеството на тяхното производство.

Изисквания към дървената дограма

Прозорците трябва преди всичко да осигурят комфортен живот в апартамента, така че е необходимо да се обърне внимание на техническите характеристики на конструкциите. След това трябва да оцените качеството на покритието, да вземете решение за цвета, модела на подвързване и формата на профила на рамката.

Топлоизолационни свойства

Този параметър си струва да се обърне внимание, ако апартаментът е слабо отоплен или има студени стени. Тогава трябва да закупите дървена дограма с енергоспестяващи прозорци с двоен стъклопакет (с две камери, пълни с инертен газ и вътрешно нискоемисионно стъкло). В този случай ширината на рамката и решетките на крилото трябва да бъде най-малко 78 мм, а съпротивлението на топлопреминаване на целия прозорец (този параметър, обозначен като Ro, винаги се посочва от производителя) – от 0,60 m2 • ° C / У.

Звукоизолация

Ако фасадата на къщата е обърната към улица с натоварено движение, тогава има повишени изисквания към звукоизолацията на прозорците. Най-евтиното решение на проблема с шума от трафика е инсталирането на асиметрични звукоизолиращи стъклопакети (външното стъкло е с дебелина 6 мм, другите две са по 4 мм), но намаляването на шума ще бъде средно 37 dB и това може не е достатъчно. Прозорците с двоен стъклопакет с акустичен триплекс работят много по-добре. Те намаляват уличния шум с 40–45 dB, но струват почти 3 пъти повече от обикновените. Вече споменатите „финландски“ прозорци имат добра звукоизолация (до 48 dB), но само ако има уплътнителен контур около периметъра на външното крило.

Дървена дограма цени и неща, за които да следите

Драскотини, чипове и неполирани зони – всички тези неща показват, че фирмата, на която сте поръчали дървена дограма, използва остаряло оборудване. Тези дефекти могат да повлияят на херметичността на прозореца и ще попречат на грижите за него.

Празнини между прътите в ъглите се получават, когато шипът и жлебът са фрезовани неточно и намаляват здравината на връзката. Частите трябва да прилягат плътно, без минимални пропуски, една към друга.

Ивици, замръзнали капки и неравномерен цвят по вашата дървена дограма показват нарушение на технологията на боядисване. Когато многослойното покритие е нанесено правилно, то е идеално гладко и равномерно.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви