Хранителни добавки

Какви грешки допускаме при избора на хранителни добавки?

Здравият човек е успешен и щастлив човек. Невъзможно е да се постигне положителен резултат в която и да е област на живота ако и последните сили са се изчерпали.

А когато опитаме да подобрим здравето си с различни витаминни и минерални комплекси, често не се замисляме как работят те в тялото ни. И когато не получим очаквания ефект, стигаме до суровата присъда – не действат.

Как стоят нещата в действителност? Защо понякога си мислим, че хранителните добавки не помагат и как да намерим правилното решение с максимална полза за себе си? Да видим отговорите на експертите.

Много хора осъзнават, че трябва да приемат витамини и минерали, за да поддържат здравето си. Но те са на мнение, че тъй като това са толкова полезни вещества, те няма как да им причинят вреда и не обръщат внимание какво купуват – дали това са наистина качествени хранителни добавки на базата на естествени съставки или не. И затова често няма ефект.

Защо се случва това?

Някои витамини се продават в неактивни форми, които обикновено се усвояват слабо от организма. В допълнение към това, мнозина имат генетична предразположеност към ниска абсорбция на подобни вещества.

В идеалния случай трябва да знаете кои форми на витамини са активни и кои неактивни.

Що се отнася до минералите, никой не ги използва в чист вид – само като част от соли, които са органични и неорганични.

Неорганичните соли са евтини, не действат добре и често причиняват гадене като страничен ефект – особено тези, съдържащи цинк и желязо. След като изпита неприятни усещания, човек спира да ги приема. Знаейки това, некоректни производители произвеждат хранителни добавки с малки дози активни вещества. Или едно или две вещества се дават в добра дозировка, а останалите – в недостатъчна доза. И те, естествено, не дават желания ефект.

Липсата на очаквания ефект се случва и при неправилен прием на минерали и витамини. Например, човек изпитва дефицит на определен витамин и той трябва да бъде попълнен с високи терапевтични дози. И си избира комплекс, който съдържа този витамин в количеството около средната дневна нужда. Естествено, дефицитът не може да бъде елиминиран по този начин и се поддържа само минимално ниво.

За да работят хранителните добавки, те трябва да бъдат избрани индивидуално въз основа на анализ. Първо се допитайте до специалист, за да видите по отношение на кой витамин или минерал организма ви изпитва дефицит, а след това нека лекарят определи правилната доза с активни форми.

Друга причина добавките да не действат е свързана с характеристиките на стомашно-чревния тракт. Някои добавки трябва да претърпят известно активиране в стомаха, което предполага достатъчна активност на солна киселина. Ако киселинността е ниска, тогава, например, витамин В12 или желязото ще бъдат по-малко усвояеми от тялото. Ако потокът на жлъчката е нарушен, усвояването на мастноразтворимите витамини ще намалее. Ако в червата има паразити, витамините и минералите просто ще отидат при тях, а не при човека.

И тъй като сме започнали да компенсираме дефицита на минерали и витамини, трябва да започнем с възстановяване работата на стомашно-чревния тракт. Идентифицирайте проблемите, отстранете ги и тогава качествените хранителни добавки ще действат.

Това важи особено за желязото – много често хората изпитват забележими странични ефекти от тези лекарства и спират лечението, като по този начин само влошават проблема си. И ако пием желязо, без да нормализираме чревната микрофлора или да елиминираме паразитите, тогава просто ще „храним“ патогените с този елемент, без да попълваме дефицита на желязо, категорични са медиците.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви