БТР-ите за Киев още са тук
БТР-ите за Киев още са тук

БТР-ите, предназначени за Украйна, все още са в България. Това стана известно от думите на началника на отбраната Емил Ефтимов, цитиран от БТА.

В края на миналата година парламентът реши, отхвърляйки вето на президента, България да предостави безвъзмездно бронирана транспортна техника на Украйна. Тези машини са дадени на създадените през 80-те години Вътрешни войски и не са използвани от жандармерията. За МВР те категорично са с отпаднала необходимост, каза тогава Тагарев.

Според него украинската армия не може да тръгне в атака с тези машини, но те биха им послужили в определени условия.

До края следващата седмица те ще бъдат събрани в района София и по-следващата седмица, с влакови композиции очакваме да бъдат извозени, каза пред депутатите адмирал Ефтимов.

Вече две седмици операцията е в ход, заяви Тодор Тагарев. Операцията не е проста, машините се намират на различни локации в България. Българската армия подпомага операцията, като извозва машините от съответните бази до мястото, предназначено за по-нататъшно извозване.

По-нататъшното транспортиране на машините се организира по механизми във формата „Рамщайн“. От там се договарят с фирми, които ще извършат транспортирането. Вече не е в нашите ръце ходът, ние имаме поддържащи функции, обясни министърът.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви