Иванка Веселинова

Андрияна Петкова Татарова е новият изпълнителен директор на Националния дворец на културата. Държавната компания е с изцяло сменен борд на директорите. Това пише сайтът Булевард България.

Петкова и още двама представители на държавата са избрани с конкурс, който беше обявен още през лятото на 2023. Това са Десислав Данов и Нина Найденова.

Преди седмица са вписани и двама независими членове в колективното управление – Иванка Веселинова и Надя Миронова. Веселинова ще бъде и председател на Съвета на директорите.

Иванка Веселинова се оказва бившата съпруга на спорния екс-кмет на Созопол Панайот Рейзи, с когото са разведени от 2010 г.

Тя е работила като шеф на инспектората на НЗОК от 2018 до 2020 г. и е била член на администрацията на Здравната каса до прехвърлянето си в НДК.

Кариерата ѝ е започнала в МРРБ като шеф на дирекцията за регионално развитие (2001-2009) в периода на управление на кабинетите на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев.

Между 2009 – септември 2014 г. Веселинова е работила като директор на службата, отговаряща за оперативна програма Околна среда, в Министерството на околната среда и водите. Периодът съвпада с първия мандат на ГЕРБ, целия кабинет „Орешарски“ и част от служебното правителство на Георги Близнашки.

Интересното е, че между 2015 и 2018 г. е работила като частен консултант по оценка на проекти за кандидатстване за европейско финансиране – но в края на 2018 отново се връща на висша длъжност в държавната администрация, този път в НЗОК.

Профилът ѝ в LinkedIn показва, че е завършила висшето си образование в УНСС още в началото на 90-те, а през 2003 г. става магистър по право от Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград – във факултета, дал юридическата диплома на Делян Пеевски.

Между 2021 и 2023 г. е успяла да завърши и магистратура по обществено здравеопазване и здравен мениджмънт.

Адриана Петкова

Андрияна Петкова (на снимката) е представена от Министерството на културата като специалист по маркетинг, с 14-годишен опит в издаването на списание за дизайн.

„Организирала е и над 30 самостоятелни изложби на съвременно българско изкуство из цял свят, а по същото време е инициирала и наградите „Славяна“ за цялостно творчество в живописта под егидата на президента“, се казва в информацията, без да се уточнява в кой период са организирани въпросните награди (за тях няма публично достъпни данни).

През 2020 г. тя е създала стрийминг платформа за сценични изкуства, в която има достъп до театрални, оперни, кино, фолклорни и балетни заглавия – 7arts.bg.

Търговският регистър показва, че в последните години тя е участвала в дружества с различен предмет на дейност- от продуцентство, през търговия с фармацевтични стоки, до управление на недвижими имоти и производство на енергия от ВЕИ.

Дружеството зад въпросната платформа 7арт ООД има също толкова „динамична“ история. Първоначално е регистрирано под името „Генолайф“ ЕООД през декември 2018 г. с предмет на дейност „медицински изследвания, чиято основна насока е изследване и анализ на човешката генетика“.

През януари 2020 се преобразува в „Грийн дейс“, което декларира като предмет на дейност „Търговия с козметични и други продукти“. Три месеца след това отново променя името и дейността си, и така се появява „7арт“, което се занимава с онлайн търговия с неограничен достъп на потребителите до аудио-визуални продукти.

Десислав Данов е юрист и специалист по застраховане, а Нина Найденова е била директор на Пловдивската опера. Надя Миронова е преподавател в УНСС в катедра „Управление“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви