Втори ден на земеделски протест
Втори ден на земеделски протест

Земеделски производители започнаха безсрочен протест с искания за различни видове подпомагане от държавата. 80 пътища в цялата страна бяха блокирани между 10 и 12 ч., съобщи БТА. Сред тях – пътен възел Петолъчката, международният път Е-79, главните пътища София – Варна и София – Русе и Варна-Бургас.

Блокади имаше в областите Силистра, Добрич, Сливен, Плевен, Хасково, Ямбол, Монтана, Перник, Пазарджик, Кюстендил и Ловеч, както и в други градове.

На някои от блокадите се образуваха колони от автомобили и камиони, като анкетирани шофьори подкрепиха земеделските протести.

Земеделските протести дадоха заявка през следващите дни протестът им да се удължава с по един час всеки ден, а следващата седмица могат да стигнат и до столицата София. Това заяви за БНР Костадин Костадинов от Българската аграрна камара.

Вчера земеделците отказаха предложението на премиера Николай Денков да бъдат финансово подпомогнати само производителите, които могат да докажат, че през миналата година са били на загуба с аргумента, че отчетите от последната година не могат да покажат мащаба на техните загуби.

Днес премиерът покани земеделските производители да се върнат на масата на преговорите. Поканата е за утре в 18.00 ч., а предложението към зърнопроизводителите е да доказват загубите си за миналата година с опростена сметка, вместо с данъчна декларация.

Лидерите на протестиращите земеделци на този етап не са готови да дадат категоричен отговор – дали ще откликнат на поканата на премиера Николай Денков и дали ги удовлетворява предложението за новия, опростен начин на отчитане на загубите. Пред БНР те казаха, че по-късно тази вечер ще обсъдят новите предложения.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви