Максим Каплунов, технологичен ръководител на веригата японски и азиатски ресторанти MYBOX, обяснява ползите за здравето от японските ястия, които са широко разпространени в чужбина, и защо е опасно да се яде често сурова риба.

Експертът обяснява, че сушито и пролетните рулца съдържат животински протеини, които подобряват работата на сърдечносъдовата система, намалявайки риска от инсулт и артериална хипертония, а оризът, зеленчуците и водораслите нори съдържат много фибри, регулират холестерола в кръвта и премахват токсините.

Въпреки това тези храни могат да причинят проблеми. Суровата риба и другите морски дарове могат да съдържат бактерии и паразити, които провокират стомашно-чревни заболявания.

Трябва да вземете предвид и степента на замърсяване на моретата и океаните с токсини и тежки метали. Ако ядете много риба, в която се натрупват вредни вещества, можете да получите остро хранително отравяне. Това важи най-вече за деца, бременни жени и хора с отслабен имунитет.

Не е необходимо да се отказвате от азиатската кухня, но е важно правилно да подбирате и обработвате съставките за ястията.

vesti.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви