Тагарев: Да се готвим за война
Тагарев: Да се готвим за война

Министърът на отбраната Тодор Тагарев предупреди, че трябва да се готвим за война, като се позова на изказванията на няколко военни министри и правителствени ръководители в Европа. В същото време обясни, че хипотезата ние да се включим във военни действия, не присъства.

„Оценката, че рисковете за сигурността на Европа нарастват, се споделя все по-широко, и то най-вече на военните рискове. Няколко министри на отбраната, няколко висши военни ръководители и правителствени ръководители вече излязоха с тезата, че трябва да се готвим за война“, заяви Тагарев в интервю по бТВ.

„Президентът Путин има политика, която води до милитаризирането на Черно море. От две години то е арена на интензивни военни действия“, посочи той. „Рисковете нарастват. Трябва да направим всичко възможно, за да предотвратим тези рискове“, посочи министърът.

И допусна хипотезата Русия да победи във войната.“Говорим за рискове – Русия да успее да постигне целите си в Украйна и да продължи с агресивната си политика“, отбеляза Тагарев.

Тагарев коментира и разкритата нова шпионска афера в полза на Москва – този път с участието на служител от ГДБОП.

„Нито армията ни, нито системата ни за сигурност са изолирани в нашето общество. През последните години то е подложено на доста масирана информационна обработка. И на тази обработка, за съжаление, може би понякога се поддават и служители от системата за сигурност“, коментира Тагарев.

Той отбеляза, че периодично за всеки един служител в системата се провеждат проучвания.

За пътуването на българската делегация в САЩ Тагарев каза, че е бил в първоначалния списък и е трябвало да проведе срещи в Пентагона, но е взето решение да не пътува и затова разговорите му ще се проведат дистанционно.

„Имам уговорена среща на много високо ниво в Пентагона, която ще проведа онлайн“, допълни той. Но отказа да сподели с кого точно ще разговаря. „За нас е изключително важно да поддържаме енергично и перманентно отношение със САЩ, имаме да решаваме много важни въпроси“, заяви Тодор Тагарев. Като пример той посочи разполагането на системите за противоракетна отбрана.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви