Предстои ви ремонт на водопровода, смяна на щрангове и се чудите кой материал е най-подходящ ?

Някой ще каже, че най-надеждна е медната водопроводна тръба.

Неръждаема стомана и мед, както и висококачествени пластмаси като полиетилен (PE), поливинилхлорид (PVC) и полипропилен (PP) са често срещани материали за водопроводни тръби. При избора трябва да се обърне внимание на аспекти като температура, pH стойност, хигиена и корозия, защото те играят важна роля.

Кои са подходящите материали за тръби за питейна вода?

При смяна на щрангове и подмяна на канализационни тръби за питейна вода можете да изберете материали като пластмаса, стомана или мед.

Пластмасовите тръби са евтини, гъвкави и лесни за полагане. Полиетиленът обикновено е подходящ за тръби за студена вода, тъй като може да издържа само на температури до 40 градуса по Целзий. Независимо от това PE е здрав, има добра течливост и намалява образуването на микроорганизми.

Медните тръби са здрави, издръжливи и също така са подходящи за високи температури от 90 градуса или повече. Въпреки това, тръбите от чиста мед не трябва да се използват със стойност на pH под 7,3, тъй като киселата вода може да разтвори медта.

Тръбите от неръждаема стомана също са много висококачествени, макар и малко по-скъпи от медните тръби. Те са идеални за всички помещения, които отговарят на високи хигиенни изисквания, като например болнични заведения.

Кои са подходящите материали за канализационни тръби?

PVC пластмасовите тръби често се използват за канализационни тръби. Като алтернатива можете да използвате полипропилен . PP е подходящ както за тръби за студена вода, така и за тръби за гореща вода до температури до 70 градуса. Пластмасата издържа на замръзване и е лесна за полагане. За много високи температури до 90 градуса можете да използвате специални HT тръби (високотемпературни тръби).

Така наречените канализационни основни тръби (KG тръби), които можете да разпознаете по техния оранжево-кафяв цвят, също са подходящи за отвеждане на отпадъчни води в земята към обществената канализационна система. Тъй като KG тръбите обикновено не са устойчиви на температура, те не са предназначени за монтаж на закрито.

Има различни диаметри за всички водопроводни тръби. Те са маркирани с така наречения номинален диаметър (DN). За домашни водопроводи – в банята, тоалетната или кухнята, диаметрите на тръбите с размер DN 16 са добри за студена вода, а размер DN 13 – за гореща. Но тези стойности са само груби насоки и могат да варират в зависимост от обема на водата и дължината на тръбата.

Размерът на щрангове към горния етаж обикновено е приблизително DN 20 или DN 16. Специалистите по смяна на щрангове ще ви консултират допълнително, според конкретния проект.

Смяна на щрангове цена

Винаги можете да получите добра оферта от надеждна специализирана фирма. Цената варира според индивидуалните потребности, затова обсъдете детайлите с вашия майстор.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви