На 6 февруари Бургас почете своето Освобождение от османско иго. В този зимен ден на далечната 1878 г. Летящият отряд, командван от полковник Александър Лермонтов, влиза в града и е посрещнат възторжено от бургаските граждани.

Оттогава, вече 146 години, признателните поколения скланят глава и отдават своята признателност на освободителите.

Направи впечатление, че въпреки пролетното време, много малко бургазлии решиха да почетат празника днес. Пред Паметника на загиналите в Руско – турската освободителна война, с изключение на официалните лица, се бяха събрали повече рускоговорящи, отколкото българи. Показателно е, че те развяваха руски и български знамена, а нямаше нито един нашенец с родно. В същото време кафенетата по централните бургаски улици са пълни с клиенти.

Иначе празничната програма започна с тържествен военен ритуал по издигане на националния флаг на Република България и флаговете на Европейския съюз и Община Бургас на пл. „Атанас Сиреков“.

В него взеха участие военнослужещи от Флотилия бойни и спомагателни кораби и Военноморска база Бургас. Веднага след това бургаското духовенство отслужи молебен за благоденствието на свободен Бургас.

Честването продължи на Паметника на загиналите в Руско – турската освободителна война 1877-1878 г., където бе отслужена заупокойна молитва и отдадени военни почести с тържествен ритуал по полагане на венци и цветя в памет на загиналите за Освобождението.

Сред официалните лица днес бяха кметът Димитър Николов, областният управител Пламен Янев, председателят на Общински съвет Михаил Хаджиянев, депутатите от ПП ГЕРБ Галя Желязкова и Андрей Рунчев, зам.-кметовете Манол Тодоров и Диана Саватева, омбудсманът Тодор Стамболиев, говорителят на ОДМВР-Бургас Цветелина Рандева, общински съветници и други.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви