Храна против холестерол

За много от нас думата „холестерол“ е силно свързана с нещо абсолютно вредно и опасно за здравето. Но! Холестеролът не е толкова опасен, колкото неговия излишък.

Високият холестерол е един от рисковите фактори за атеросклероза, която от своя страна може да доведе до инфаркт. В същото време холестеролът е жизненоважен за нашето тяло, тъй като е част от клетъчните мембрани, състоящи се от протеини и липиди.

Ще обясним какво е холестерол и какво трябва да знаете за него в този материал.

Каква е разликата между „добър“ и „лош“ холестерол?

Холестеролът е мастноподобно вещество, необходимо за нормалното функциониране на човешкия организъм. Холестеролът играе важна роля: осигурява стабилността на клетъчните мембрани, участва в синтеза на мъжки и женски полови хормони и помага за производството на витамин D и жлъчни киселини. Въпреки това, твърде много холестерол в кръвта може да причини здравословни проблеми. Условно могат да се разграничат два вида холестерол :

  • „Добрият“ холестерол, или липопротеините с висока плътност, помага за отстраняването на „лошия“ холестерол от съдовите стени – и по този начин почиства артериите, предпазвайки тялото от сърдечно-съдови патологии. Намира се в храни със „здравословни“ мазнини, като ядки, авокадо, мазна риба и зехтин. Включване в менюто на много фибри, които се съдържат в зеленчуците и плодовете, бобовите растения и пълнозърнестите храни, както и редовната физическа активност също помагат за повишаване нивото на липопротеините с висока плътност в тялото.
  • „Лошият“ холестерол или липопротеините с ниска плътност изпълняват функцията за транспортиране на холестерола от черния дроб до клетките и тъканите на тялото. В излишък „лошият” холестерол може да се натрупа в стените на артериите и да образува атероми (плаки), което води до атеросклероза и увеличава риска от миокарден инфаркт и инсулт. Нивото на „лошия“ холестерол се повишава при неправилно хранене (особено при консумация на големи количества трансмазнини), злоупотреба с алкохол и някои хронични заболявания (например диабет).

Как да проверите нивата на холестерола

Има няколко метода за измерване нивата на холестерола, но анализът на липидния профил се счита за най-точен днес. Той предоставя информация за различните видове липиди в кръвта, включително холестерол, триглицериди (сложни мазнини, които идват от храната и могат да бъдат синтезирани в черния дроб) и няколко други.

Преди да дадете кръв за анализ на липидния профил, трябва да се спазват определени правила, за да се гарантират точни резултати:

Избягвайте да ядете и пиете 9-12 часа преди да отидете в лабораторията, тъй като нивата на триглицеридите може да се повишат след хранене;

Не пушете и не пийте алкохол 24 часа преди изследването, тъй като това може да изкриви резултатите;

Ако редовно приемате някакви лекарства, трябва да обсъдите с вашия лекар преди теста дали лекарствата могат да повлияят на резултатите.

Основното, което трябва да знаете за нивата на холестерола в кръвта

Смята се, че нормалното ниво на общия холестерол при възрастни е не по-високо от 5 mmol/l. И въпреки че във всеки конкретен случай показателите могат да се различават, отклонението от нормата винаги е причина да обсъдите ситуацията с лекар. Повишените нива на холестерол увеличават риска от развитие на коронарна болест на сърцето и може да са признак за промени в тялото, които трябва да бъдат поставени под контрол.

Как да намалим нивата на холестерола

Добрата новина е, че нивата на холестерола в кръвта, дори и да са високи, могат да бъдат намалени. Има няколко начина да направите това:

  • Хранете се разнообразно и балансирано. Струва си да се намали консумацията на мазни и висококалорични храни, червено месо, пушено месо и ястия, които са приготвени в заведения за бързо хранене. Полезно е да добавите към диетата си повече плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения, птиче месо и постна риба.
  • Останете физически активни. Оптималното кардио натоварване е 150 минути умерена активност на седмица. Това може да бъде плуване, бягане, скандинавско ходене, колоездене или танци.
  • Откажете се от лошите навици. Няма безопасно ниво на алкохол, а пушенето увеличава сърдечно-съдовите рискове. Ето защо, ако имате такива не особено здравословни привички, трябва да се откажете от тях и да ги замените с нови, много по-приятни и безспорно полезни.
  • Вземете хранителна добавка за понижаване на холестерола.

ФОЛИЕВА КИСЕЛИНА – ВИТАМИН В3 – ВИТАМИН В5 – ХИБИСКУС – ЧЕРВЕНА БОРОВИНКА, е хранителна добавка за понижаване на висок холестерол, произведена от ГРЕВИЯ. Действа като фиторегулатор на липидния метаболизъм за намаляване на холестерола. Благодарение на своя състав, този продукт спомага за намаляване нивото на лошия холестерол в кръвта и подобрява общото състояние на организма. Съдържа висока концентрация на витамини от група В, включително важни за здравето на жените. Този продукт също така спомага за намаляване на теглото и ускорява метаболизма, което го прави идеален избор за онези, които искат да отслабнат. Освен това има положителен ефект върху състоянието на кръвоносните съдове, като укрепва стените им и спомага за подобряване на кръвообращението. Хранителната добавка на ГРЕВИЯ е идеално допълнение към здравословния начин на живот и редовната физическа активност.

 

Важно е да запомните, че хранителните добавки и лекарствата за понижаване на холестерола в кръвта трябва да се приемат толкова често и толкова дълго, колкото е препоръчано от специалист.

 

Според Световната здравна организация болестите, свързани с високи нива на холестерол, причиняват повече от 2,6 милиона смъртни случая по света всяка година 9 . Ето защо е толкова важно да се следят нивата на холестерола от ранна възраст, като се има предвид, че нарушенията на липидния метаболизъм се срещат не само при по-възрастните, но и при младите хора.

 

Не забравяйте, че вашето здраве е във вашите ръце.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви