Протест на зърнопроизводители

Организациите на земеделските производители, членуващи в Българската аграрна камара (БАК), от днес (6 февруари) излизат на протест в цялата страна. Земеделските производители ще протестират, тъй като не приемат предложените от правителството мерки за подкрепа.

От Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), която е част от БАК, уточниха, че възлови пътища в цялата страна ще бъдат блокирани от 10 до 12 часа. Заканват се, че времето на протестни действия ще се увеличава с всеки изминал ден (освен събота и неделя, когато няма да бъдат затваряни пътища).

Сред блокираните пътни артерии ще бъдат подстъпите към двата моста на река Дунав в Русе и Видин, няколко точки на магистрала „Тракия“, Петолъчката до Сливен, главния път София – Русе в района на Горни Дъбник и др.

В понеделник (5 февруари) представители на над 20 земеделски организации се събраха пред Министерството на земеделието и поискаха оставката на министър Кирил Вътев.

Зърнопроизводителите не са съгласни с предложената от правителството методика на подпомагане и според тях в нея липсва компетентна икономическа експертиза, тъй като годишната данъчна декларация за последната година не можела да покаже загубите на земеделските производители, които нараствали през последните три години.

Според премиера Николай Денков, който в понеделник вечерта даде извънредна пресконференция заедно с Вътев, зърнопроизводството е сред най-печелившите дейности в България през последните няколко години, като за 2022 г., за която са последните налични данни, зърнопроизводителите са декларирали около 3 млрд. лв. печалба.

По тази причина според премиера няма никакви основания за протестите на земеделците и „няма как да стане“ държавата да подкрепя земеделски стопани на печалба. Денков подчерта, че не е случайно, че протестите се правят малко преди предстоящата ротация на кабинета.

Земеделците не приемат и предлаганата от правителството сума от 150 млн. лв. за подкрепа на сектори като тези на овощарството и зеленчукопроизводството, оранжерийното производство, лозарството, картофопроизводството, тютюнопроизводството, животновъдството и пчеларството.
Според БАК за тези сектори трябва да се направят нови изчисления и анализи от страна на земеделското министерство, с които да се компенсират българските производители за загубите от войната в Украйна, високата себестойност на продукцията, неблагоприятните климатични и икономически условия, изискванията по линия на Зелената сделка, различните нива на подпомагане, загубата на пазари.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви