Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Една от визитите на българската делегация в САЩ, представлявана от енергийния министър Румен Радев, финансовия Асен Василев и икономическия Богдан Богданов, се очаква да бъде ключова за българската енергетика. Подготвя се подписване на междуправителствено споразумение за изграждането на нов ядрен блок у нас.

Става дума за строежа на Седми блок на АЕЦ „Козлодуй“, който се очаква да бъде изграден с технологията AP 1000 на „Уестингхаус“ (Westinghouse).

От енергийното министерство потвърдиха пред 3eNews, че се подготвя споразумение, но не можаха да уточнят кога и как ще бъде подписано. „Предвиждат се срещи със секретаря по енергетика на САЩ, Дженифър Гранхолм, Джефри Паят, помощник-държавен секретар по енергийните ресурси в Държавния департамент и други ключови представители на американското правителство“, обясниха от ведомството.

Акцент в срещите ще бъде енергийното сътрудничество между България и САЩ, ще бъдат обсъдени приоритетите за енергийна сигурност и диверсификация на енергийните източници и маршрути. Сред основните теми ще бъде сътрудничеството в областта на ядрената енергетика, т.ч. одобреният от МС на 25 януари 2024 г. проект на Споразумение между правителството на САЩ и правителството на Република България за сътрудничество по проекта за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ и ядрената програма за граждански цели на Република България.

Преди седмица енергийният министър Румен Радев обясни на форум пред медиите, че се очаква междуправителственото споразумение да бъде подписано „паралелно“ в България и в САЩ.

Това се очаква да се случи този месец. Министърът тогава допълни, че е взето решение за започване на оценка за въздействие върху околната среда на проекта за осми блок, тъй като в момента такава има само бъдещият седми блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Колко приблизително ще струва новата ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ ще стане ясно най-вероятно след март, когато американската компания Westinghouse ще е готова с предварителната си оценка.

Окончателната цена обаче ще стане ясна след като бъде подписан договор и с изпълнителя на проекта. Това обясни и изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов по време на конференция на Българския енергиен и минен форум, където 3eNews бе медиен партньор. Николов допълни, че има интерес, макар и все още неофициален, към обявената процедура за избор на главен изпълнител на новите блокове на АЕЦ „Козлодуй“.

На 2 февруари пък стана ясно, че пет компании са заявили интерес по обявата на „АЕЦ Козлодуй Нови мощности“ ЕАД за предприемане на действия по изграждане на 7-и и 8-и блок на площадка № 2 на атомната ни централа с технология АР-1000.

Комисия ще разгледа приложената документация още тази седмица. Изискванията към кандидатите са да демонстрират опит при изграждане и въвеждане в експлоатация на минимум два ядрени блока, да са работили в рамките на ядрен или турбинен остров на поне два блока или да са доставяли и монтирали оборудване за два блока в рамките на последните 15 години.

Кандидатите, проявили интерес към проекта, следва да могат да докажат поне 6 млрд. долара оборот и печалба за петгодишния период от 2018 до 2022 г.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви