Венцислав Върбанов
Венцислав Върбанов

Земеделците няма да спрат протестните си действия и ще продължат до 13 февруари с единственото искане – оставката на земеделския министър Кирил Вътев. Това заяви пред БНР председателят на Асоциацията на земеделските производители Венцислав Върбанов, бивш министър на земеделието.

„За София мога да ви гарантирам, че няма да протестираме“, заяви той и поясни, че към момента не може да каже в кои точки в страната ще продължат утрешните стачки на представители от сектора.

Всички производители лице в лице заявихме на министъра, че не искаме да работим с него, призна Върбанов и допълни, че нямат никакви политически намерения.

„Искаме да има правила, ако министърът искаше да води преговори със сектора, дори и да има някой с търкания и да иска нещо индивидуално, трябваше да събере всички на една маса и да каже какви възможности има държавата“, каза Венцислав Върбанов в предаването „Нещо повече“.

Той е убеден, че няма откъде да бъдат намерени исканите 420 млн. лева, както и че относно земеделието в Брюксел ще има проблеми.

„Продължават протестните действия до оставката на министъра на земеделието, от 15 – 16 станахме 26 организации – зърнопроизводители, зеленчукопроизводители, овощари, животновъди, пчелари – целият спектър на земеделската дейност, и преработватели“, обясни за продължаващите протести Върбанов.

„Не казвам, че секторът е разделен, а това, че министърът със своите действия се опита да ни раздели. Утре нашите хора излизат на различни места в страната. Ние сме заявили до 13 февруари“, предупреди председателят на Асоциацията на земеделските производители.

И обясни защо искат оставката на Кирил Вътев:“Първо, че не работим добре е една от причините, но всички тези месеци той показа, че не може да се справи с отговорностите и предизвикателствата. Не можа да ни защити в бюджета, за украинската помощ, избутаха ни от пазарите. Няма никаква комуникация“.

“Днес имахме среща с него и му казахме „най-добре да дойде при нас, където му е мястото и да оваканти министерския пост, там да застане човек, който ще носи отговорност“, препоръча на министъра Венцислав Върбанов.

И попита: „По какви критерии бяха избрани поканените и защо нашият министър подвежда и прехвърля отговорността на премиера. Защо това сега се прави, след както бюджетът е приет и сега започват да се търсят средства от МЗ и ДФ „Земеделие“, при всички положения това ще наруши инвестиционната програма“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви