Фреска с древногръцки роботи
Фреска с древногръцки роботи

Древните гърци не само са поставили основите на нашата съвременна цивилизация. Те също така са предвидили футуристични изобретения като роботи и самоуправляващи се коли …

В книгата си „Богове и роботи“ историкът от Станфордския университет д-р Адриен Мейър хвърля светлина върху това как гръцките митове намекват за съществуването на Изкуствен интелект и напредналите технологии, които използваме днес.

Аргументът на д-р Мейър се съсредоточава около Хефест, гръцки бог, известен със своите умения. Сред неговите творения е Тал, гигантът от бронз. Ученият го описва като „бронзов робот убиец“, напомнящ ранните прототипи на съвременните андроиди, разработени от компании като Бостън Динамикс.

Друго интересно творение е Пандора, която е описана като „зъл робот“, програмиран да отприщи злото върху света. В допълнение към Пандора, Хефест създава механични “златни девици“.

Те са предназначени да предвиждат нуждите му и да действат спрямо тях без директни инструкции. Д-р Мейър ги вижда като ранни версии на базирани на Изкуствен интелект лични асистенти като Алекса на Амазон.

  Дидрахма от Фест с образа на Тал

В допълнение към тези митологични разкази, д-р Мейър обръща внимание на алюзиите за напреднала технология в епическата поезия на Омир. Например в “Одисея” кораби без кормчии превозват главния герой. Това напомня на съвременната концепция за самоуправляващи се автомобили. В „Илиада“ също се споменава автономни стативи на колела, носещи амброзия, намеквайки за футуристични видове транспорт.

Гърците предвиждат бъдещето на технологиите, включващо роботи,

но те също са пионери в изобретяването на свои собствени удивителни устройства. Изненадващо, много от ежедневните предмети, които използваме, имат своите корени в древногръцката технология. Например централното отопление и термометрите, основни изобретения, водещи началото си от древна Гърция.

Археологически находки в Храма на Артемида, Ефес, Турция, показват, че гърците са използвали комини под пода на храма, за да циркулират топлината от огнищата, осигурявайки ранни форми на централно отопление.

Прототипът на съвременните термометри се появява преди почти две хилядолетия, когато гърците от Александрия откриват как въздухът се разширява, когато е изложен на високи температури. Филон Византийски развива тази концепция в първия термометър.

Сред необикновените им изобретения Механизмът от Антикитера се откроява като древно чудо. Често смятан за първия компютър в света, това сложно устройство, намерено през 1901 г. на мястото на древно корабокрушение, продължава да учудва учените.

Смята се, че е древногръцко изобретение, създадено между 150 и 100 г. пр. н. е. д., или може би дори през 205 г. пр. н. е. д. То изпреварва съвременната компютърна технология с хиляди години.

Изучаването на древногръцката технология не само хвърля светлина върху техните забележителни иновации, но също така предоставя интересна представа за тяхното предвиждане за бъдещия технологичен напредък.

Въпреки, че гърците може да не са предвидили точно технологията, с която разполагаме днес, техните визионерски концепции и изобретателски дух остават неразделна част от нашия модерен свят.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви