Петловден е!
Петловден е!

Петльовден е народен празник за здраве и плодовитост на мъжката челяд. Чества се в Източна България – от Добруджа до най-южните райони на страната ни.

Като дата съвпада с християнския Сретение Господне, отбелязван също на 2 февруари – тогава Богородица, спазвайки еврейския закон, посетила храма на 40-ия ден след раждането на Божия син, преминала през ритуално пречистване и принесла в жертва две гургулици.

В нашата традиция на този ден се извършвало жертвоприношение на птица – петел, в някои селища пъстър, в други – непременно черен.

Във всяка къща, в която има момчета, майката колела петел на прага на пътната врата. В някои селища това правело момче, недостигнало полова зрелост, наричали го петелар.

С кръвта на петела майката правела кръстен знак на челата на момчетата, както и по вратите на къщата. След това сварявала жертвената птица и раздавала на съседите, заедно с кравайчета или парчета от пита.

Обичаят се осмисля като продуциращ плодородие и мъжката плодовитост. Това обяснява и жертвоприношението на петел, който в българския фолклор има многозначна символика – свързва се със слънцето, изгрева и настъпването на новия ден от една страна.

От друга страна, е олицетворение на мъжкото начало и оплодителна способност, както и женската способност за възпроизвеждане.

Този езически празник днес също се отбелязва, макар и по-скоро като напомняне за старинните български традиции.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви