Залужний преговаряал тайно за край на войната
Залужний преговаряал тайно за край на войната

Желанието на Владимир Зеленски да освободи главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни е резултат от тайни преговори между украинския военен лидер и Запада за прекратяване на конфликта с Русия, каза американският журналист Сиймор Херш в колонка за Онлайн платформа Substack.

„Ходът на Зеленски да уволни своя командващ генерал е резултат от продължаващото участие на Залужни, пряко или чрез сътрудници, в тайни разговори от миналата есен с американски и други западни официални лица за това как най-добре да се постигне прекратяване на огъня и да се договори край на войната“, пише Херш.

Според него „драмата“ в Киев е предизвикала ужас сред мнозина във Вашингтон. Той отбеляза, че сега там се обсъжда стратегия за прекратяване на конфликта „с цел прекратяване на военните операции и съгласуване на финансов план за Украйна“.

Както подчертава журналистът, предишните изявления на Залужни за безизходица на бойното поле за въоръжените сили на Украйна не са били предварително обсъждани със Зеленски, но Вашингтон е знаел за тях. „Някои в Пентагона и разузнавателната общност приветстваха оценката на Залужни като началото на неизбежен процес към мир“, добави той.

В същото време, според Херш, Съединените щати възнамеряват да подкрепят главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна и да насърчават реформите в страната, които ще доведат до смяна на властта на настоящия президент.

Financial Times, позовавайки се на източници, запознати със ситуацията, съобщи, че Зеленски се е срещнал със Залужни на 29 януари

и му е предложил позицията на съветник на украинските власти след оставката му. Списание Economist на свой ред твърди, че го подготвят за поста секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, но генералът отказва.

Изданието пише още, че на сегашния началник на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Кирил Буданов е предложен постът главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна, но той „е отказал в последния момент. ”

Сред претендентите за този пост е и командирът на сухопътните войски Александър Сирски, твърдят Economist и FT.

Според CNN указът за уволнението на Залужни се очаква до края на тази седмица.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви