Залужни критикува тежко Зеленски
Залужни критикува тежко Зеленски

Украйна се тресе в момента: двамата най-популярни лидери в страната са един срещу друг, докато Киев очаква решението на САЩ дали военната помощ срещу руската агресия да бъде продължена.

Украински и западни медии съобщиха, че Володимир Зеленски е уволнил Валерий Залужни. Главнокомандващият ЗСУ публично отправи тежки критики към президента, обвинявайки го в колебание относно мобилизирането на половин милион души за армията.

Пред американската телевизия CNN Залужни посочи, че „трябва да признаем значителните предимства, които врагът има в мобилизирането на човешки ресурси и неспособността на държавните институции в Украйна да подобрят живата сила на нашите въоръжени сили“. Според Залужни политическото ръководство на страната не иска да предприеме непопулярни мерки.

Залужни отдавна твърди, че ще трябва да бъдат мобилизирани половин милион души, ако Киев иска успешно да се противопостави на превъзхождащите по брой войски на Русия. Спорът между президента на Украйна и неговия командир на армията стана публичен, докато опасенията нарастват относно ангажимента на Запада да продължи да финансира Киев.

На фона на намаляващото международно финансиране Залужни посочи необходимостта от промяна на начина, по който Украйна се бори, за да спечели предимство пред Москва. Той особено подчерта безпилотните самолети като „ключови“ за избягване на окопна война, в която Украйна няма предимство.

През ноември 2023 година разногласията между двамата лидери станаха публични. В интервю за „Икономист“ Залужни заяви, че се преминава към позиционна война, признавайки неуспеха на украинското контранастъпление. Зеленски го опроверга като каза, че ситуацията на фронта не е патова. В крайна сметка дългоочакваната лятна офанзива през 2023 година не донесе успех за Украйна и Залужни се оказа прав. Според някои публикации Зеленски е притеснен, защото рейтингът на Залужни е много по-висок от неговия.
fakti.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви