Студентите трябва да платят таксата си за втория семестър, а след това парите задължително ще бъдат върнати, казаха вчера ректори на висши училища пред БНТ.

Казусът възникна, след като в понеделник премиерът Денков обяви, че държавата ще поеме таксите на студентите и докторантите държавна поръчка и това ще стане още от втория семестър. Така се появи и въпросът трябва или не студентите да заплатят тази такса, тъй като плащанията вече текат.

В УНСС таксите за втория семестър се заплащат между 29 януари и 29 февруари. Плащането става онлайн. Студентите знаят за предвижданите промени. Някои от тях вече са платили таксата си и чакат да им върнат парите, други ще платят, трети изчакват края на февруари, за да видят дали ще се приемат промените в Закона за висшето образование.

„Очакваме правителството да реши държавата да ни поеме таксите. Не съм го платила и аз все още чакам почти крайния срок да видим какво ще стане дали ще трябва да ги плащаме изобщо“, споделя студент. „Не, все още не съм я заплатил. Предстои заплащане. Предполагам, че университетът ще я върне в най-скоро време“, заяви Илиян Чабуклийски, председател на Студентския съвет на УНСС.

За да започне семестъра, законът ни задължава да вземем таксите за втория семестър, обясняват ректорите на УНСС и Музикалната академия.

Според Министерския съвет връщането на парите трябва да стане до два месеца от приемането на промените в закона. В същото време се разгоряха и спорове „за“ и „против“ промяната.

Ректорите все още анализират промените и казват, че пълноценно ще се възползват от месеца за обществено обсъждане. Според финансовия министър има няколко резервни пера в бюджета и ако парламентът прецени тези пари ще бъдат дадени за студентите.

„Моето лично мнение е, че е добре българските студенти да могат да се възползват от безплатно образование. Но начина, по който според мен трябва да стане е както е програмата „Стамболов“, ако се възползвате пет години от безплатно образование след това да имате задължение да работите две, три, четири години в страната“, коментира финансовият министър Асен Василев. Така държавата ще може да си върне инвестицията, която е направила в студента.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви