Общинските съветници от коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“ настояват да се разкрие полицейски участък в кв. Сарафово.

Това съобщават от политическата формация в своя позиция, разпространена до медиите. Burgasnews припомня, че темата с нов участък в бургаския квартал се коментира от много време /вижте тук/. Дори директорът на ОДМВР-Бургас ст. комисар Емил Павлов сподели по време на своя полицейски отчет на последното заседание на Общински съвет следното:

Искаме да имаме повече полицейски служители по кварталите, но се опитваме да ги насочим към места, където има повече престъпления. Анализът ни показва, че където имаме и леко завишение на криминалните случаи, веднага насочваме повече сили. Темата с полицейски участък в Сарафово е отворена, но поне през тази година не планираме разкриването на такъв там“.

Ето и позицията на ПП-ДБ по темата:

През последните месеци общинските съветници от коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“:

– изпратихме: Искане за достъп до исканата информация със заявление с вх.№ 251004-31/28.11.2023г. и Искане за достъп до обществена информация със заявление с вх.№251004-36/14.12.2023г.;
– проведохме срещи с жители на квартал „Сарафово“, от които е събрана информация за обстоятелствата, които водят до притеснения от тяхна страна за сигурността на средата на живот в квартала.

В резултат на общите ни усилия, група от граждани е стартирала подписка за разкриване на участък в кв. „Сарафово“ към Пето РУ – ОДМВР БУРГАС.

Коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“ приветстваме тази инициатива. Подготвили сме докладна, която ще входираме в Общински съвет – Бургас веднага щом подписите са събрани. ПП-ДБ ще работи заедно с гражданите за това Общинският съвет в Бургас да излезе с обща позиция, която да бъде изпратена до Народното събрание и Министерство на вътрешни работи, с настояване за увеличаване на полицейското присъствие в квартал „Сарафово“.

Сарафово е един от най-бързо разрастващите се квартали и според последните доклади на МВР има причини да се смята, че има растяща „латентна престъпност“ – или казано по друг начин престъпност, несигнализирана към органите на реда по една или друга причина.

В становище на началника на Пето районно при ОДМВР-БУРГАС с рег. номер 3388р-28295 се излага аргумент, че към момента не е икономически нецелесъобразно разкриването на участък, на база динамиката на престъпленията и нивото на престъпност.

ПП-ДБ сме категорични, че икономическият аргумент не може да бъде движещ при гарантирането на общочовешката необходимост от сигурност и възможност за бърза реакция на органите на реда. Икономическият фактор винаги се е взимал предвид, но никога не е бил водещ при взимането на решения, касаещи безопаснотта за човешкия живот.

Разкриването на участък ще подобри регистрирането и справянето с престъпността и в останалите сателитните населени места – квартал Черно Море, квартал Рудник, село Брястовец и село Драганово.

Наш приоритет е да гарантираме сигурността на жителите на „Сарафово“ и околността – млади семейства, деца, пенсионери. През лятото населението на „Сарафово“ рязко се увеличава и тогава нуждата от адекватна защита за гражданите е още по-голяма.

1 КОМЕНТАР

  1. Ейй крет*ни в този т.н квартал няма една асфалтирана улица. ВИК-а разкопа и малкото които съществуваха, сега е лунен пейзаж. Вечер като излезеш няма жив човек по улицата. Сега районно ще ми отваряте, за да плащаме заплати на още неудачници като вас, да стоят и да спят по патрулките. Айде без!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви