Мартин Божанов - Нотариуса
Мартин Божанов - Нотариуса

Мартин Божанов – Нотариуса, който беше убит снощи в столичнияа квартал Горна баня, е застрелян с малокалибрено оръжие, вероятно 5,6 милиметра или т. нар. 0.22 LR.

Изстрелите са били няколко, само в главата. На мястото е открита частица от гилза от пистолет. Иво Илиев, зам.- градски прокурор на София, потвърди името на убития.

Шефката на градската прокуратура Илияна Кирилова посочи, че ще има проверка за стари разследвания срещу Божанов. „ Доколкото знам, Мартин Божанов – Нотариуса през годините е бил интересен покрай делото „Крашевски“. В момента служебно ми е известно, че в Софийската градска прокуратура има подадени сигнали за заплаха от негова страна спрямо магистрати“, заяви Кирилова.

Живко Коцев, главен секретар на МВР, допълни, че от ведомството са предприели всички действия по разследването.

Убиецът е бил добър стрелец – Нотариуса е ликвидиран до колата си, която не е засегната от изстрелите.

Затова се проверяваше дали не е стреляно от близко дърво например. С откриването на гилзата тази версия отпадна.
Куршумите проехтели около 19:20 часа, когато охраната на комплекса се сменяла.

Трупът му е бил открит до кола на територията на 6-то РПУ. Засега не е ясно кой е убиецът и какъв е мотивът му.

Предполага се, че дейността на Мартин е причината за убийството. От много години той е подозиран в крупни имотни и други измами. Става първият клиент на комисията за конфискация на незаконно придобито имущество „Кушлев“. През 2008 г. комисията му отнема 430 000 лева, след като той е осъден за измама с имоти. Забъркан е бил в кражбата на над 200 апартамента и къщи в столицата.

Името му бе замесено и в разследвания на Антикорупционния фонд като лице за контакти с прокуратурата за решаване на проблеми на клиенти на обвинението срещу определени суми.

Градският прокурор на София Илияна Кирилова обясни, че убитият е известен на прокуратурата.

„В Софийска градска прокуратура има подадени сигнали за заплаха от негова страна спрямо магистрати“, каза тя. По думите на Илияна Кирилова, по случая се разпитват свидетели. „По делото се работи, разпитват се свидетели, установяват се и други неща. Това, което мога да кажа, е, че ще видя на какъв етап е делото, но знам, че се работи усилено, включително и за имотни измами. Имаме сигнали, подадени от магистрати, които не са прокурори, за отправени заплахи към тях“, каза още Кирилова. Тя не потвърди изтеклата информация, че убитият е свързан с прокурорски рекет.

Името на Мартин Божанов – Нотариуса се появи в разследването на „Антикорупционния фонд“(АКФ) за ресторантьора Веселин Денков. В него бяха излъчени записи на разговори, които Ивайла Бакалова – жената, която живее с Денков на семейни начала, е направила с адвокати и консултанти, докато Денков е бил в ареста след задържането му през септември 2020 г. В тях се коментират суми, които са необходими, за да бъде пуснат арестуваният – най-малко 100 000 евро. Един от споменатите в разследването е Мартин Божанов.

От своя страна, главният секретар на МВР комисар Живко Коцев обясни следното за тежкия инцидент: „Установяват се свидетели, очевидци. Умоляваме гражданите, ако разполагат с някаква информация, да ни съдействат. Това в момента се работи. Изяснява се. Все пак е извършено тежко престъпление. Всички сили за вдигнати на крак. Работим, за да установим извършителя на убийството. Малко преди 20 часа е получен сигналът. Веднага, след като е приет сигнала, са реагирали колегите“.

Снощи трябваше да се учение на МВР в центъра на столицата, което в последния момент беше отменено. По непотвърдена информация учението е било отменено именно заради убийството на Мартин Божанов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви