Георги Вулджев: Отлагането на еврозоната е добра новина
Георги Вулджев: Отлагането на еврозоната е добра новина

„Парадоксално е това, че всяка година искаме да се присъединим към еврозоната, без да планираме добре. Много бързаме да претупаме – „бързата работа, срам за майстора“, затова се случват тези излагации. Сами си създават напрежение по този начин.“ Това мнение изрази в интервю за БНР икономистът Георги Вулджев от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП). Като „видима промяна в тона“ икономистът определи изявлението на премиера, че не сме се фиксирали в датата 1 януари 2025.

По всяка вероятност няма да изпълним в срок инфлационния критерий, преди да излезе конвергентният доклад за тази година, в момента имаме много голямо отклонение в критерия, посочи той.

Вулджев изрази предположение, че „от ЕК и ЕЦБ са намекнали на нашето правителство за този обективен факт и са им попарили всякакви надежди за някакво изключение – това много дълго се тиражираше и съответно те подготвят обществото“.

Отлагането би било по-скоро добра новина, смята Георги Вулджев, който е скептик относно решаването на проблемите в еврозоната.

„В един момент този валутен съюз, за да реши структурните проблеми, от които страда, за да не изостане като икономически блок на глобално ниво, ще трябва да вземе тежки решения – или да се федерализира, или да се върне към предишната изходна позиция: на множество плаващи национални валути. И двете си имат плюсове, и двете си имат минуси.“

До ден днешен липсва докладът, обещан още 2022 г., който да представи на обществото плюсовете и минусите на еврозоната, напомни икономистът. И основно акцентира на няколко въпроса: „Къде е официалният доклад? Ще има ли такъв? Защо все още няма?“

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви