Армения е длъжна да арестува Путин на своя територия
Армения е длъжна да арестува Путин на своя територия

Армения от днес официално признава юрисдикцията на Международния наказателен съд (МНС), предаде агенция Франс прес, цитирана от БТА.

„Римският статут официално влиза в сила за Армения от 1 февруари“, заяви пред Франс прес арменският представител по юридическите въпроси Егише Киракосян.

АФП припомня, че Русия окачестви решението на Армения да признае юрисдикцията на Международния наказателен съд като „неприятелско“. През март базираният в Хага съд издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин заради това, че е организирал или разрешил незаконното депортиране на украински деца в Русия.

Като признава юрисдикцията на МНС, Армения се задължава да арестува Путин, ако той стъпи на арменска територия.

През октомври говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Армения е взела „лошо решение“, като е ратифицирала Римския статут.

Арменският премиер Никол Пашинян се опитва да успокои Кремъл, като уверява, че решението не е насочено срещу Русия.

„Като признава юрисдикцията на Международния наказателен съд, Армения се сдобива със сериозни средства за предотвратяване на извършването на военни престъпления и на престъпления срещу човечеството на своя територия“, изтъква Киракосян.

Армения подписва Римския статут през 1999 година, но не го ратифицира заради противоречия между статута и арменската конституция.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви