Помпей заплашва крадците с проклятие
Помпей заплашва крадците с проклятие

Туристка, който си взела за спомен камъчета от древния град Помпей, върнала артефактите заедно с писмо до директора на музея. В писмото се казва, че откраднатите камъчета са „прокълнати“.

Жената изпратила пакет, съдържащ три камъчета и писмо на английски. В него обяснявала, че „не е знаела за проклятието“ на Помпей, когато е откраднала артефактите по време на почивка в Южна Италия. Младата туристка, която не е назовала името си, била диагностицирана с рак на гърдата в рамките на една година след посещението си в Помпей.

„Не знаех за проклятието. Не знаех, че не трябва да вземам камъни“, пише жената. „В рамките на една година получих рак на гърдата. Аз съм млада и здрава жена и лекарите казаха, че това е „просто лош късмет“. Моля, приемете извинението ми и тези камъчета“. Следвал подпис и „Съжалявам“ на италиански.

Габриел Цухтригел, директор на археологическия парк на Помпей, сподели неотдавна фотокопия на писмото и върнатите артефакти

и написа: „Скъпи анонимни подателю на това писмо, камъчетата пристигнаха в Помпей. А сега – успех за в бъдеще“.

Това не е първият път, когато турист връща артефакти, които е откраднал от Помпей, посочвайки „проклятието“ като причина за това. През 2020 г. канадка, представила се само като Никол, изпратила пакет, съдържащ две мозаечни плочки, части от амфора и парче керамичен фрагмент, откраднати от Помпей, до туристическа агенция в италианския град. Никол си взела сувенирите още през 2005 г., обяснила че ги връща, защото й донесли 15 г. лош късмет (рак на гърдата с рецидив и финансови затруднения).

„Моля, вземете си ги обратно, те носят лош късмет“ – написала тя. За разлика от безименната си сестра по съдба, писмото на канадката било доста по-пространно. Тя обяснила мотивите си за вземе тези артефакти – искала да притежава част от историята, която никой друг не е имал, но те имали „толкова много негативна енергия… свързана с тази земя на разрушение“. „Сега съм на 36 години и прекарах рак на гърдата два пъти. Последният път завърши с двойна мастектомия. Семейството ми и аз също имахме финансови проблеми. Ние сме добри хора и не искам да прехвърлям това проклятие върху семейството или децата си“.

Древният град е един от най-посещаваните обекти в Италия. Местните власти изпитват сериозни затруднения да опазят руините от набезите на туристи,

които си вземат кой каквото намери за добре от артефактите. През последните години толкова много реликви се връщат по пощата с извинения и покаяние, че служителите в Помпей създали музей, за да ги изложат. Габриел Цухтригел казва, че са получени стотици извинителни писма от туристи, които са откраднали артефакти от древния обект. В много от редовете имало думата „проклятие“.

Цухтригел напомня, че кражбата на предмети от археологически обекти е престъпление и при всяка подобна простъпка музейните работници ще докладват на властите. Наблюдатели припомнят куриоза от 2015 г., когато тухла от руините на Помпей се появила в eBay.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви