Блокада на земеделци в Париж
Блокада на земеделци в Париж

Протестиращи фермери във Франция започнаха безсрочна блокада на Париж въпреки мерките за помощ, които им обеща премиерът Габриел Атал. Президентът Еманюел Макрон свика кризисно заседание.

Ключовите магистрали около френската столица са блокирани една след друга от тракторите на протестиращите земеделци, които обещаха безсрочен протест от 14:00 ч. вчера местно време.

Вече са засегнати най-малко 16 магистрали в 30 департамента, а фермерите се снабдяват с провизии за продължителен протест. На места те получават подкрепата от местните власти, съобщи БНР.

Вътрешният министър Жералд Дарманин нареди разполагането на 15 000 полицаи и жандармеристи, които да предотвратяват безредиците и да не допускат прекрачването на червената линия – навлизане на фермерите в Париж и блокада на летищата и пазара в Ранжис – най-голямото европейско тържище за хранителни продукти на едро.

Протестите са водени от основния синдикат на фермерите и Съюза на младите земеделци, които продължават натиска, въпреки че в петък премиерът Габриел Атал частично удовлетвори исканията им.

Вчера вечерта техни представители се срещнаха с премиера, както беше обявено след кризисното заседание, свикано от президента Макрон.

Фермерите в Белгия също започнаха седмица на протести с блокиране на околовръстния път на Брюксел.

Действията на фермерите са част от по-широките протести в много европейски страни за по-добри изкупни цени и по-малко строги европейски стандарти.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви